Βάσει του κριτηρίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η Γαλλία είναι μία από τις πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο στην ανακύκλωση πλαστικών και στον σχεδιασμό νέων βιοπλαστικών, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO). Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι δύο πιο ενεργές περιοχές για το θέμα, καθεμιά με το 30% του παγκόσμιου συνόλου των καταθέσεων που έγιναν μεταξύ 2010 και τέλους του 2019.
Στην Ευρώπη, η Γαλλία κατατάσσεται δεύτερη πίσω από τη Γερμανία. Πολύ πίσω, αφού το Hexagon αντιπροσωπεύει το 4% των καταθέσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας έναντι 8% για τους Γερμανούς (ακαδημαϊκούς ή βιομηχανικούς κλάδους). Η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους γίγαντες της βιομηχανίαςμ όπως, η Ασία, η Κίνα και η Κορέα (5% έκαστη), ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της ζώνης (18% των καταθέσεων).
Οι εταιρείες ξεχωρίζουν από το πλήθος από τον δυναμισμό τους όσον αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όπως, για την παραδοσιακή μηχανική ανακύκλωση, η Michelin με 111 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σημειώνει το Γραφείο. Το Σουέζ είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για μηχανική ανακύκλωση (12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατά την περίοδο 2010-2019).
Η βιολογική και χημική ανακύκλωση δημιούργησε 9.000 καταχωρήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2019, διπλάσια από αυτή της μηχανικής ανακύκλωσης (4.500). Οι πιο δυναμικοί Γάλλοι παίκτες εκεί είναι οι Nouvelles IFP Energies (159 διπλώματα ευρεσιτεχνίας), Arkema (61) και Total (52).
Tα ένζυμα PET
Η κατάθεση παραδοσιακών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χημικής ανακύκλωσης με πυρόλυση κορυφώθηκε το 2014, αλλά έκτοτε, «επιβραδύνονται μπροστά σε μια γενιά λεπτότερης ανακύκλωσης με αποπολυμερισμό, φέρνοντας το πλαστικό πίσω στην κατάσταση μονομερών (2.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας) και αντιμετωπίζουν ανακύκλωση ή ενζυματική κομποστοποίηση», αναλύει ο Yann Ménière, επικεφαλής οικονομολόγος της EPO.
Οι βιολογικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούν ζωντανούς οργανισμούς, έχουν αποτελέσει αντικείμενο 1.500 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η καλύτερη ενσάρκωσή τους στη Γαλλία είναι η εισηγμένη εταιρεία Carbios και τα ένζυμα PET που τρώνε ρητίνη (αυτό των μπουκαλιών μεταλλικού νερού, των φλις κ.λπ.), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2022 την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου σε βιομηχανική κλίμακα ( 40.000 τόνοι ετησίως).
Μόλις κατατεθεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, τα πράγματα κολλάνε: «απομένει να σημειωθεί πρόοδος για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της θεμελιώδους έρευνας σε βιομηχανικό επίπεδο», σχολιάζει ο Πρόεδρος της EPO, António Campinos. Οι αμερικάνικες νεοσύστατες εταιρείες έχουν δημιουργήσει τέσσερις φορές περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της χημικής και βιολογικής ανακύκλωσης από τους Ευρωπαίους (338 έναντι 84).
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Les Echos