Ανακύκλωση προς όφελος της παραγωγής από την ΕΛΒΑΛ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ανακύκλωση στην πράξη και προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας είναι η προτεραιότητα της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, η οποία στο πλαίσιο της δέσμευσής της για βιώσιμη ανάπτυξη έχει δημιουργήσει στο Μαρούσι Αττικής ένα σύγχρονο κέντρο ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου.

Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο που υποδέχεται, αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα Βοιωτίας για να ανακυκλωθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Το κέντρο αυτό είναι πιστοποιημένο με Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2004 και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ετησίως 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών.

Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛ εφαρμόζει το πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO I400I: 2004, το οποίο περιλαμβάνει μηχανισμούς πρόληψης, παρακολούθησης και ελαχιστοποίησης όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης και μηχανισμούς διαρκούς βελτίωσης.

Οι κυριότερες περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων είναι οι εξής:

Διαχείριση ατμοσφαιρικών εκπομπών

  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων κατακράτησης σκόνης και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων από το τμήμα ανακύκλωσης-τήξης και χύτευσης αλουμινίου.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία φούρνου απολακοποίησης τελευταίας τεχνολογίας, για την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωση του αλουμινίου.
  • Λειτουργία μετακαύστη στα απαέρια της γραμμής βαφής, για την εξουδετέρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων.
  • Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων, για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των παραπάνω αντιρρυπαντικών μέτρων.

 

Διαχείριση υδατικών αποβλήτων

Για τη διαχείριση των υδατικών αποβλήτων, η ΕΛΒΑΛ υλοποιεί τις εξής ενέργειες:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων πρωτοβάθμιας επεξεργασίας (καθίζησης και εξελαίωσης) υδατικών αποβλήτων.
  • Λειτουργία μίας μονάδας φυσικοχημικής επεξεργασίας καταλοίπων της γραμμής βαφής.

Διαχείριση αποβλήτων

Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, καλύπτοντας όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι την τελική τους διάθεση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη έμφαση σε τεχνικές μείωσης του όγκου και αξιοποίησης των αποβλήτων, είτε εντός του εργοστασίου, είτε σε αδειοδοτούμενους εξωτερικούς συνεργάτες. Μεταξύ άλλων δράσεων η εταιρεία έχει αναπτύξει και μία καινοτόμο μέθοδο επεξεργασίας ενός από τα βασικά στερεά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο την αξιοποίηση των καταλοίπων από την ανάκτηση αλουμινίου. Με τη μέθοδο αυτή η ΕΛΒΑΛ πέτυχε τη μείωση κατά περίπου 10.000 τόνους ετησίως της ποσότητας αποβλήτων προς διάθεση, ενώ, παράλληλα, συνέβαλε ουσιαστικά στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς το νέο υλικό οδηγείται προς αξιοποίηση για την παραγωγή χάλυβα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.