Ανακύκλωση: Τα Χανιά ανακτούν πάνω από ένα στα τρία απόβλητα που παράγουν

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η περσινή χρονιά στον δήμο Χανίων σε ότι αφορά τη διαχείριση σύμμεικτων αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών, ογκωδών, κλαδεμάτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Χανίων και του ΧΥΤΥ το 2021 εισήλθαν στις εγκαταστάσεις 77.700 τόνοι σύμμεικτα απόβλητα, 17.000 τόνοι προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά, 1000 τόνοι γυαλιού, 5.500 τόνοι ογκωδών αποβλήτων, 5.700 τόνοι πράσινων αποβλήτων (κλαδιά) και 350 τόνοι προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων από Διαλογή στην Πηγή. Το ποσοστό ανάκτησης ανήλθε σε 35% από το σύνολο των αποβλήτων.

Τα ανακτώμενα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγούνται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης στην Κρήτη (για το PE-Φίλμ) και στην Αθήνα για τα υπόλοιπα (χαρτί, άλλα πλαστικά, μέταλλα, γυαλί),

Όπως ανέφερε στη Greenagenda.gr o Κώστας Πατεράκης, Γενικός Δ/ντής Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) και Δ/ντής Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Χανίων, το παραγόμενο κομπόστ μετά από επίπονες προσπάθειες αρκετών χρόνων έχει πλέον συσκευασθεί και έχουν παραχθεί φυτοχώματα διαφόρων χρήσεων τα οποία διατίθενται στην εγχώρια αγορά. «Η προσπάθεια αυτή έχει κομβική σημασία για την γονιμότητα των εδαφών της χώρας μας τα οποία τείνουν προς ερημοποίηση εξαιτίας της συμβατικής καλλιέργειας και της χρήσης χημικών σκευασμάτων. Η πρόταση η δική μας με τα προϊόντα μας εστιάζει στην αύξηση της οργανικής ουσίας των εδαφών και στη διατήρησή της σε ικανοποιητικό ποσοστό ώστε να αποκτήσουν ξανά τη γονιμότητά τους. Οι προς διάθεση ποσότητες κομπόστ και φυτοχωμάτων ανέρχονται στους 2.000 τόνους σε ετήσια βάση», επισήμανε ο κ. Πατεράκης.

Όσον αφορά το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005. Ήταν πρωτοποριακό και σύγχρονο για την εποχή έργο, δίνοντας λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Π.Ε. Χανίων. Η διαλογή των υλικών μετά από μηχανικό διαχωρισμό πραγματοποιούνταν χειρωνακτικά.

«Το 2016 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος εκσυγχρονισμός με προσθήκη βαλλιστικών και οπτικών διαχωριστών και επήλθε ουσιαστικά μετάβαση από το χειρωνακτικό διαχωρισμό στον διαχωρισμό με βάση τις διαστάσεις του υλικού με εμφύσηση πεπιεσμένου αέρα, μετά από φασματική αναγνώριση της δομής των υλικών. Ο εκσυγχρονισμός αυτός αύξησε την απόδοση του έργου κατά 30% περίπου. Σήμερα, υλοποιούμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλους εταίρους, για την εγκατάσταση ρομποτικών διαχωριστών στο εργοστάσιο για τη βελτίωση του διαχωρισμού. Παράλληλα εξετάζουμε τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος της επεξεργασίας, την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αξιοποίηση της βιομάζας», υπογράμμισε ο κ. Πατεράκης.

Η εστίαση στην εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι προτεραιότητά της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ).

«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε παιδιά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονείται στα σχολεία. Είμαστε ευτυχής που παρά το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο ΕΕ στη διαχείριση των αποβλήτων, εδώ στα Χανιά δείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Πυρήνας για τον αέναο αυτό στόχο αποτελούν τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό εκπονούμε προγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης στα σχολεία, πραγματοποιούνται επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προκειμένου να δουν τα παιδιά πώς γίνεται ο διαχωρισμός των αποβλήτων, ενώ πρόσφατα εντάξαμε στα προγράμματά μας μαθήματα δημιουργικής ανακύκλωσης δίδοντας έμφαση και σε αυτή τη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση