Ανακύκλωση φαρμάκων

Έναρξη εφαρμογής  του προγράμματος ορίστηκε  η  1η Μαρτίου.

Το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων που λήγουν και τα οποία μέχρι σήμερα πετιόντουσαν στα σκουπίδια  πήρε το δρόμο της επίλυσης του.  Ουσιαστικά επισυνέβαινε ένα έγκλημα επάνω στο θέμα δημόσιας υγείας όλα αυτά τα χρόνια.Μία  ενέργεια η οποία έχει τεράστια διάσταση όχι μόνο για τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και για τη διατροφική αλυσίδα.

Σε  συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς και των επιμέρους Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και της ΟΣΦΕ ξεκινά η  συλλογή τους .

 Το υπουργείο Υγείας προχωρά  σε ένα αδάπανο πρόγραμμα δημόσιου χαρακτήρα και δημόσιας εφαρμογής που θα οδηγήσει τον καθέναν  από εμάς , που έχει ντουλάπια, ή ντουλάπι στο σπίτι του  με ληγμένα φάρμακα , να τα πηγαίνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, εκεί να τα ρίχνει στον κάδο  από εκεί να τα περισυλλέγει η αποθήκη που προμηθεύει το συγκεκριμένο φαρμακείο και από την αποθήκη να γίνεται κεντρική περισυλλογή αποθήκευσης στη Μαγούλα και καταστροφή κυρίως μέσω της μεθόδου της εξαγωγής.

Έναρξη εφαρμογής  του προγράμματος ορίστηκε  η  1η Μαρτίου, υπό την έννοια ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τότε θα έχει οργανωθεί το κύκλωμα με τη διανομή των κλάδων και την περισυλλογή, για να μπορέσει ο πολίτης να πάει τα ληγμένα φάρμακά του να τα εναποθέσει εκεί.

Θα είναι όλοι ενήμεροι και αν ακόμη δεν έχει φτάσει ο κάδος σε κάποιο  φαρμακείο, θα ξέρει ο φαρμακοποιός από ποια μέρα στην ειδική περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση, θα πάει ο κάδος του, συνεπώς ο πολίτης θα αισθανθεί ότι υπάρχει ένα κύκλωμα σε λειτουργία και άρα είναι ζήτημα ημερών να μπει και αυτός και η οικογένειά του στο πρόγραμμα αυτής της διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.

 Πρόκειται  για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάζει το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών και χρησιμοποιώντας σαν κανάλι υλοποίησης τα 12.000 φαρμακεία της χώρας, είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να λύσει με έναν οριστικό τρόπο όλο το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων. Εδώ και πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρώτο πρόγραμμα, μια πρωτοβουλία φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη με το ΣΥΦΑ της Θεσσαλονίκης, τον συνεταιρισμό τους

Άρα πάρα πολύ γρήγορα όλοι θα γνωρίζουν ότι τη σακούλα με τα πιθανά ληγμένα φάρμακα που έχουν μπορούν να τη φέρουν στο φαρμακείο, να την εναποθέσουν σ' αυτόν τον κάδο και στη συνέχεια οι αποθήκες αναλαμβάνουν και το ΙΦΕΤ το ρόλο της διαχείρισης από κει και πέρα..Ο συγκεκριμένος κάδος με ευθύνη των συνεταιρισμών, τουλάχιστον από 1η Μαρτίου στα 6.200 φαρμακεία  θα είναι εγκατεστημένος, από τον ιδιωτικό τομέα. Θα έχει δύο θέσεις, χωριστά αντικαρκινικά και ορμόνες που είναι ειδικής διαχείρισης και όλα τα υπόλοιπα τα οποία θα συλλέγονται μέσα από τη διαδικασία της ασβεστοποίησης στο εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση το project είναι το δύσκολο κομμάτι.
Από την πλευρά του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών  έχει κατατεθεί επενδυτική πρόταση με δημιουργία θέσεων εργασίας και δημιουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης, διαχωρισμού υλικών και ουδετεροποίησης και καύσης των προϊόντων.

.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!