Ανακύκλωση: 3.800 εταιρείες έχουν εγγραφεί στο ΕΜΠΑ

O Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), διοργάνωσαν στο κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Μητρώο Παραγωγών. Ο ρόλος και οι υποχρεώσεις των Επιχειρήσεων».

Σκοπός της διοργάνωσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΑΝ, ήταν να αποσαφηνιστούν όλα τα καίρια ερωτήματα για το ποιος οφείλει να εγγραφεί στο ΕΜΠΑ, τι περιλαμβάνει η διαδικασία και ποιες είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος και το Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης επικεντρώθηκαν στο νέο νόμο για την ανακύκλωση, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 από τη Βουλή. Αναφέρθηκαν στις αλλαγές που επιφέρει στην εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, καθώς και στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται πλέον να διαδραματίσει ο ΕΟΑΝ, αφού αποδώσει η έκκλησή του στην πολιτική ηγεσία για άμεση στελέχωσή του, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα.

Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς- Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), παρουσίασε τις θέσεις του επιμελητηρίου σε σχέση με το νέο νόμο, ενώ η κ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), αφού όρισε τον «παραγωγό» ως εκείνον που εισάγει ή κατασκευάζει προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε εναλλακτική διαχείριση, μίλησε για τη σκοπιμότητα εφαρμογής του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών και τόνισε ότι η Ελλάδα καινοτομεί καθώς είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία υπάρχει ενιαίο μητρώο παραγωγών, στο οποίο εγγράφονται παραγωγοί όλων των προϊόντων που εμπλέκονται στην εναλλακτική διαχείριση.

Η κα Έφη Τριτοπούλου, Στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μείωση της λεπτής πλαστικής σακούλας, η οποία βάζει τέλος στη δωρεάν διάθεσή της με θέσπιση ανταποδοτικού τέλους, καθώς και για τον εθνικό στόχο του 2025 που περιλαμβάνει 40 σακούλες κατά κεφαλήν ετησίως, αλλά και στις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους παραγωγούς πλαστικών σακουλών.

Μεγάλο ενδιαφέρον, συνεχίζει η ανακοίνωση, είχε η ενημέρωση από τον κ. Δημήτρη Ποδιώτη, Στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για πρακτικά ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς, όπως ο τρόπος εγγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών, η διαδικασία διόρθωσης καταχώρησης λανθασμένων στοιχείων, η συχνότητα υποβολής των στοιχείων, κ.ά..

Μέχρι σήμερα, 3.800 εταιρείες έχουν εγγραφεί στο ΕΜΠΑ, ενώ η εγγραφή των υπόχρεων είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, αλλά και ενδεχόμενης συμμετοχής τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Η μη έγκαιρη εγγραφή των υπόχρεων στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών, επισύρει κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση