Αναπτυξιακό Κ. Μακεδονίας: Σταθάκης για ΑΠΕ, νέο «Εξοικονομώ» και φυσικό αέριο

του Νίκου Αβουκάτου

Σε γενναία επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία προχωρά η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η επέκταση του δικτύου προχωρά ικανοποιητικά στη Θεσσαλονίκη ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός έδωσε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τον προγραμματισμό, ο οποίος, όπως είπε προβλέπει ότι στο χρονικό διάστημα 2018 – 2022 θα κατασκευαστούν 336 χιλιόμετρα δικτύου, εκ των οποίων 73 στις Σέρρες, 38 στο Κιλκίς, 115 στην Κατερίνη, 70 στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια και 40 στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά.

Επίσης εξετάζεται η επέκταση του δικτύου και η σύνδεση κι άλλων αστικών κέντρων όπως η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσα.

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στον ενεργειακό μετασχηματισμό, σημειώνοντας ότι στόχος για την εφαρμογή του είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων, «ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής». «Με τις ενεργειακές κοινότητες επιδιώκουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ενέργεια και τη μετάβαση σε ένα αποκεντρωμένο πρότυπο λειτουργίας των ΑΠΕ με οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

«Με ορίζοντα το 2020 αναμένεται να έχουμε έτοιμο το χωροταξικό και μια απλή διαδικασία αδειοδότησης με κανόνες γνωστούς για όλους», διαβεβαίωσε.

Σχετικά με το νέο Εξοικονομώ, ο ίδιος είπε ότι «θέσαμε ένα αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων για να ευνοηθούν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, με πλατφόρμα που λειτουργεί αντικειμενικά». «Μέσα σε τρεις ημέρες οι πόροι εξαντλήθηκαν και μπήκαν στο πρόγραμμα 23.000 νοικοκυριά, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα χρειάστηκαν 19 μήνες», υποστήριξε.

«Παρουσιάστηκε ένα υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου και, παρά τα μικροπροβλήματα, η πλατφόρμα λειτούργησε. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό», είπε και διαβεβαίωσε ότι οι πόροι θα διπλασιαστούν.

Για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτήρια, ο υπουργός επισήμανε ότι αποτελεί μια μεγάλη πρωτοβουλία για την οποία εξασφαλίστηκαν 2 δισ. ευρώ. «Η βασική πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι αυτή για την εξοικονόμηση της ενέργειας του 30%», είπε.

Σημείωσε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός έως το 2030 θα υποβληθεί στην ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ για την αξιοποίηση της γεωθερμίας τόνισε πως «είχε μια καταστροφική πορεία στη χώρα μας. Σήμερα είναι έτοιμη η αλλαγή στον σχετικό νόμο και θα ενσωματώσουμε όπου χρειαστεί νέες αλλαγές», κατέληξε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση