«ΠΑΓΩΝΕΙ» ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Η ELDORADO GOLD

Στην αναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με την απόλυση, σε πρώτη φάση, 600 εργαζομένων προχωρούν οι Καναδοί, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντεξης Τύπου στην Αθήνα.

Συνέδεσαν, μάλιστα, τη στάση τους με την πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον η ελληνική κυβέρνηση για τη χορήγηση των αδειών για την υλοποίηση του έργου.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Όπως τόνισε, «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα».

«Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης», ξεκαθάρισε ο Πολ Ράιτ.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, «αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς. Θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα». «Είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ, «η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία».

«Όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας» σημείωσε.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες ο Πολ Ράιτ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, ένα ραντεβού που θα είναι κρίσιμο για την επένδυση.

Όπως είπε ο κ. Ράιτ «η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, προσόντα, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στο να αναπτύσσουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, σε συμμόρφωση με κανονισμούς ασφάλειας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως. Όμως στο τέλος της ημέρας, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα.

»Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει. Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες, μοντέρνες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η μεταλλεία είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που μπορεί να μεταλλάξει τις κοινωνίες και να παράσχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους μαζί με άλλες βιομηχανίες. «Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες της επένδυσής μας οικονομικές δραστηριότητες εντός του δήμου. Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων. Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών της πόρων. «H Ελλάδα είμαι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η Eldorado μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν γενιές Ελλήνων σε εργασίες υποστηρικτικές της οικογένειας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση