Ανατρεπτική μελέτη: Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν τον κορωνοϊό σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τώρα επιχειρούν να διαπιστώσουν αν αυτό επιτρέπει στο ιό να μεταφέρεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, η επιστημονική μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο ιός είναι βιώσιμος στα σωματίδια ρύπανσης σε επαρκή ποσότητα ώστε να προκαλέσει τη νόσο.

Οι Ιταλοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλασική τεχνική συλλογής δειγμάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο από αστική όσο κι από βιομηχανική περιοχή της επαρχίας του Μπέρκαμο και σε διάφορα δείγματα αναγνώρισαν συγκεκριμένο γονίδιο της Covid-19. Η ανίχνευση επιβεβαιώθηκε από τυφλή δοκιμή σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

O Λεονάρντο Σέτι (Leonardo Setti) του πανεπιστημίου της Μπολόνια που ήταν επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε πως ήταν σημαντικό να διαπιστωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταφερθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης.

«Είμαι επιστήμονας και ανησυχώ όταν δεν γνωρίζω. Όταν γνωρίζουμε, μπορούμε να βρούμε λύση. Όταν δεν γνωρίζουμε, μπορούμε μόνο να βιώνουμε τις συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες δύο ερευνητικές ομάδες έχουν υποστηρίξει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βοηθήσει τον ιό να μεταφερθεί περισσότερο.

Η στατιστική ανάλυση από τη ομάδα του Σέτι καταδεικνύει πως τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να ερμηνεύσουν τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας πριν την επιβολή lockdown. Σημειώνεται πως η περιοχή αυτή είναι μία από τις πιο μολυσμένες της Ευρώπης.

Η μελέτη της ομάδας του Σέτι δεν έχει αξιολογηθεί επιστημονικά και ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν πως τα συμπεράσματά τους είναι ευλογοφανή και χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως τα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να κρύβουν μικρόβια και πως η ρύπανση είναι πιθανό να έχει μεταφέρει σε σημαντικές αποστάσεις ιούς που προκαλούν τη γρίπη των πτηνών, ιλαρά και αφθώδη πυρετό.

Πηγή: Lifo, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση