Ανατ. Αττική: 500 παιδιά μαθαίνουν πώς να προστατεύουν τους υδατικούς πόρους

Για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με άξονα την προστασία των υδατικών πόρων. Ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες της οργάνωσης επισκέπτονται σχολεία της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων Σπάτων- Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Κορωπίου, ώστε να ενημερώσουν πάνω από 500 μαθητές για την αξία του Νερού και της διαφύλαξής του.

Φέτος, οι επισκέψεις στα σχολεία έχουν εμπλουτιστεί με τρεις νέες διαδραστικές προσεγγίσεις:

  1. Το ταξίδι του νερού στα χέρια των μαθητών

Οι μαθητές μέσα από τη δράση αυτή ανακαλύπτουν το ταξίδι που κάνει το νερό, με τη συμβολή σχετικών video και συζήτησης, και στη συνέχεια το αποτυπώνουν δημιουργώντας τη δική τους κατασκευή στην οποία παρουσιάζεται  η σειρά με την οποία περνάει από κάθε στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν, με τον πλέον βιωματικό τρόπο,  όχι μόνο τον κύκλο του νερού στη φύση, αλλά και τη διαδρομή του στο δίκτυο ύδρευσης και την επαναδιάθεσή του στο φυσικό περιβάλλον.

  1. Το ποτάμι της έριδος- οι μαθητές επιχειρηματολογούν για θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων (role playing) με θέμα την εκτροπή ενός ποταμού από μία περιοχή σε μία άλλη. Οι μαθητές μελετώντας το εκπαιδευτικό σενάριο και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό εμπλέκονται στην κατάσταση που τους παρουσιάζεται και καλούνται να μπουν στη θέση φορέων και πολιτών με διαφορετικές απόψεις, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση που να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

  1. Δράσεις πεδίου στον ποταμό Ερασίνο

Οι μαθητές επισκέπτονται τον Ερασίνο ποταμό, που βρίσκεται στην περιοχή των Μεσογείων και αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της Ανατολικής Αττικής. Στη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ακολουθούν το μονοπάτι παράλληλα με τη ροή του ποταμού και συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες στο πεδίο, μαθαίνουν για την ιδιαίτερη αξία του νερού στα οικοσυστήματα. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Βραυρώνας.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις συνοδεύονται από διανομή ενημερωτικών Φυλλαδίων και Φύλλων Εργασίας. Παράλληλα, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με πρακτικές και  εργαλεία εξοικονόμησης νερού, όπως είναι οι μειωτήρες ροής, η τοποθέτηση των οποίων θα γίνει σε αρκετά σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, όπως πάντα, είναι προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών στα οποία απευθύνονται, στηρίζονται στη διάδραση και τη συμμετοχή των μαθητών και είναι ειδικά σχεδιασμένες με χρήση ψηφιακών παρουσιάσεων (powerpoint), ώστε να προσεγγίζουν τα ζητήματα της επάρκειας νερού με σφαιρικότητα, εξοικειώνοντας τους μαθητές με την έννοια της εξοικονόμησής του και των οφελών αυτής στο άμεσο περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση