«ΑΝΑ-ΚΥΚΛΩΣΗ»: Όταν η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή συναντά την Τέχνη στη Forward Green

της Ισμήνης Μπαλαλέ

Μπορεί ένα έργο τέχνης να προέρχεται από υλικά μαζεμένα από χωματερές, παλιά παιχνίδια και πλαστικές σακούλες; Όποιος περάσει μία βόλτα από το περίπτερο 15 της ΔΕΘ που φιλοξενεί τη Forward Green & Renewable EnergyTech θα δει πως όχι μόνο μπορεί αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ιδιαίτερο.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος πέντε καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς με έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά και οι περισσότεροι είναι φοιτητές ή απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Όπως λένε οι ίδιοι, «διανύνοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γίνεται ολοένα και πιο αισθητή η ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού για τον πλανήτη. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως στόχο να προβάλει την ανάγκη νέων καλλιτεχνών να εκφράσουν, μέσω των έργων τους, τις προσωπικές τους ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή».

Στη μέση της έκθεσης ο επισκέπτης θα αντικρύσει το «object man-αντικείμενο άνδρας» που δημιούργησε η Μαριλένα Παπακυριάκου, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία και ξενάγησε τη Voria.gr στην έκθεση. Η Μαριλένα, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ίδιου του αντικειμένου και της μηχανής, βρίσκει μέταλλα από χωματερές και δημιουργεί γλυπτά που μοιάζουν με ανθρώπους.

Λίγο πιο δίπλα θα δει κανείς ένα κρεμαστό παιχνίδι που αν το πλησιάσει κανείς θα καταλάβει πως έχει δημιουργηθεί από μικρά στρατιωτάκια. Το έργο είναι της Σοφίας Πεχλιβανίδου, απόφοιτητης της Σχολής Καλών Τεχνών από το τμήμα της Γλυπτικής. Η Σοφία δημιουργεί κυρίως παιχνίδια από υλικά που ήταν ήδη μέρη παιχνιδιών θέλοντας να κάνει μία αναφορά στα ψυχικά τραύματα που κουβαλάμε μέσα από τότε που ήμασταν παιδιά.

Από πίσω, βρίσκεται το έργο της Άμπι Τσιγάρα, φοιτήτριας της Σχολής στο τμήμα Ζωγραφικής, η οποία θέλησε να επαναπροσδιορίζει την έννοια του υφαντού με πλαστικές σακούλες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση