Ανεμοστρόβιλοι, χαλάζι, ξηρές καταιγίδες: Το 2017 μάς δείχνει τα δόντια του (χάρτης)

του Σταύρου Ντάφη*

Αυξημένη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων παρατηρείται φέτος στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά γεγονότα, κάτι που αρχίζουμε να παρατηρούμε και στην Ελλάδα.

Από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουμε καταγράψει ακραία χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι σε μέγεθος ρεκόρ, αυξημένη εμφάνιση σιφώνων στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και πολλές ξηρές καταιγίδες που έχουν προκαλέσει αρκετές δασικές πυρκαγιές.

Αρχικά τον Ιανουάριο η κακοκαιρία «Αριάδνη» χαρακτηρίστηκε από ψυχρή εισβολή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη κάτι που συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 15-20 χρόνια. Επίσης τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, σύντομος αλλά ο ισχυρότερος παγετός των τελευταίων 20 τουλάχιστον ετών για αυτή την εποχή στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες. Επιπρόσθετα, τον Μάιο παρατηρήθηκαν οι περισσότεροι υδροσίφωνες (ανεμοστρόβιλοι πάνω από υδάτινες επιφάνειες) από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που συνδέεται και με την ολοένα αύξηση των παρατηρητών αλλά και των ιδιαίτερα ασταθών συνθηκών στο Νότιο Αιγαίο, με πολλές και ισχυρές καταιγίδες. Σειρά είχε ο Ιούνιος, την τελευταία μέρα του οποίου ξεκίνησε 3ημερος καύσωνας σε όλη τη χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 2007, και σε ορισμένες περιοχές οι υψηλότερες τιμές από το 1977. Τέλος, τον Ιούλιο 2017, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν «τροπικές» συνθήκες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ακραίες βροχοπτώσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου επίσης οι καταστροφές ήταν σημαντικές. Δύο φορές μέσα σε 20 μέρες το χαλάζι στον Βόρειο Έβρο ξεπέρασε σε μέγεθος τα 5 εκ.

Υδροσίφωνας στο Ηράκλειο Κρήτης

Υδροσίφωνας στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις πληγείσες περιοχές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα. Με πράσινο χρώμα μεγάλο χαλάζι, με κίτρινο ισχυροί άνεμοι, με κόκκινο ανεμοστρόβιλοι και με μπλε κύκλους πλημμύρες.

akraia kairika

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να ανακόπτεται σύντομα και ενδεχομένως τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αυξηθούν περαιτέρω.

Το 2017 μέχρι στιγμής δείχνει ακραίες διαθέσεις: Η Ιταλία πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία, η Ελβετία δέχεται τις ισχυρότερες καταιγίδες στην ιστορία των μετεωρολογικών καταγραφών της, τον περασμένο Ιούνιο σε Αγγλία και Γαλλία μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες του αιώνα και στην Ελλάδα οι εναλλαγές υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών καταιγίδων είναι ανησυχητικά συχνές φέτος σε σχέση με το παρελθόν.

*Ο Σταύρος Ντάφης είναι Φυσικός - Μετεωρολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου των Παρισίων

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση