Ανησυχία για τη μείωση των αποθεμάτων ερυθρού τόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό

Οι κυβερνήσεις χωρών του Ειρηνικού  Ωκεανού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την προστασία του ερυθρού τόνου. Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων  συναντήθηκαν για να συζητήσουν τους τρόπους προκειμένου να σταματήσει η δραματική μείωση των αποθεμάτων, δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι παγκοσμίως το μεγαλύτερο πεδίο ερυθρού τόνου, υπολογίζεται ότι υπάρχει σχεδόν το 60% αλιευμάτων του συγκεκριμένου είδους.

Εξαιτίας της φθίνουσας πορείας των αποθεμάτων οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι απαιτείται άμεση δράση για τη διασφάλιση των πληθυσμών τόνου, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμοι.

Οι δέκα συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία» στον προτεινόμενο κανονισμό κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης της Επιτροπής Αλιείας του Βόρειου, Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού.

Τα κράτη μέλη της Επιτροπής είναι η Ιαπωνία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Φίτζι, το Βανουάτου,  ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, τα νησιά Κουκ και η Ταϊβάν.

Στην Ιαπωνία καταναλώνεται περίπου το 70% της ερυθρού τόνου που αλιεύεται σε όλο τον κόσμο,

Περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το αδιέξοδο. Η Greenpeace έκανε λόγο για μια εξαιρετικά  δυσάρεστη εξέλιξη καθώς τα αποθέματα του ερυθρού τόνου στον Ειρηνικό είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο του ερυθρού τόνου, φέρει σημαντική ευθύνη.

Η ομάδα προστασίας της Greenapeace έχει προτείνει την άμεση αναστολή για δυο έτη της εμπορικής αλίευσης ειδών. Ακόμη, να καθοριστεί  ένα όριο αλιευμάτων και να υιοθετηθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αποκατάστασης του ερυθρού τόνου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση