Ανησυχία στη Δυτική Μακεδονία από τα κρούσματα καύσης ξυλοκάρβουνου

Πνίγονται από τους ρύπους πολλά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της καύσης απαγορευμένων υλικών σε σόμπες, τζάκια και κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που μολύνουν την ατμόσφαιρα με κομμάτια από ξύλινα λουστραρισμένα έπιπλα, πλαστικά, συνθετικά ακόμη και ξυλοκάρβουνο.

«Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα από τους κατοίκους των περιοχών που δεν υπάρχει τηλεθέρμανση, όπως είναι η περιοχή των Σερβίων, τα χωριά γύρω από την Κοζάνη, έξω από τη Φλώρινα και την Καστοριά και σε μικρότερο βαθμό από τα Γρεβενά, όπου ενδεχομένως χρησιμοποιούν ξυλεία για καύσιμη ύλη. Οι καταγγελίες εστιάζουν στην καύση ξυλοκάρβουνου που δεν είναι στα επιτρεπτά είδη. Η υπηρεσία προσπαθεί να πείσει όσους τα χρησιμοποιούν ότι πρωτίστως δημιουργείται πρόβλημα στην υγεία τους και κατά δεύτερο λόγο στο περιβάλλον και να τους αποτρέψει από τη χρήση» λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα γίνονται αυτοψίες, έλεγχοι και δίνεται χρόνος για συμμόρφωση, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν υπάρξει, τότε επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 50 καταγγελίες για καύση απαγορευμένων υλικών σε Σέρβια, Βελβεντό, Πλατανόρεμα, Βατερό, Δρέπανο, Κλείτο, Λευκοπηγή, Άργιλο, Αιανή και κυρίως σε χωριά γύρω από το ορυχείο Προσηλίου. «Φέτος οι καταγγελίες είναι περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάποια χωριά όλοι καίνε λιγνίτη ή ξυλίτη, γι’ αυτό και καταγγέλλονται ομαδικά» λέει ο κ. Αλβανός, που επισημαίνει, ωστόσο, ότι μετά τους ελέγχους υπάρχει συμμόρφωση.

Η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήδη από το 2014, την απαγόρευση πώλησης του ξυλοκάρβουνου.Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, αφού το συγκεκριμένο υλικό απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για ατομική θέρμανση. «Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η στρέβλωση που επιτρέπει στο λιγνίτη να καίγεται σε μια σόμπα, αλλά όχι σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης» λέει ο Δημήτρης Αλβανός, που ζητά να απαγορευθεί η ελεύθερη πώληση.

Η καύση των επικίνδυνων υλικών προκαλεί την αιθαλομίχλη που είναι άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φέτος ξεκίνησε και σχετική διαφημιστική καμπάνια, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.

Πηγή: xronos-kozanis.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση