Ανησυχία του ΟΗΕ για αύξηση της πείνας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ο κίνδυνος πείνας και υποσιτισμού μπορεί να αυξηθεί κατά 20% έως το 2050, εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι απειλές της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος συνίσταται να διεξαχθούν ειδικές αναλύσεις και εκτιμήσεις για τον κίνδυνο σε κάθε περιοχή, για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων.

Την τελευταία δεκαετία, σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος κόστισαν περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια.Οι σοβαρές ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και η αύξηση των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας, προκαλώντας πλημμύρες  δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο.Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αφρική, οι αγρότες αντιμετωπίζουν πιο συχνούς και πιο έντονους καύσωνες, με παράλληλη μείωση στη διαθεσιμότητα νερού, ενώ στη Νότια Ασία, οι αγρότες απειλούνται από την επιδείνωση των πλημμυρών και των κυκλώνων, καθώς και πιο μακροπρόθεσμες απειλές σχετικά με τη σταθερότητα των κύκλων των μουσώνων και την ετήσια ροή του νερού από τα ποτάμια που τροφοδοτούνται από παγετώνες.

Η έκθεση του ΠΕΠ αποσκοπεί να δώσει στις κυβερνήσεις και στους οργανισμούς επισιτιστικής ασφάλειας μια σαφέστερη εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που υφίστανται σοβαρές πιέσεις, όπως η Αφρική και η Ασία. «Η κάθε περιοχή μπορεί επίσης να έχει τις δικές της ιδιαίτερες προκλήσεις που επιδεινώνουν τα ζητήματα του κλίματος, όπως πολιτικές συγκρούσεις στην Αφρική που προκαλούν νέες ελλείψεις τροφίμων και συνεπώς αύξηση των επιπέδων πείνας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση