Ανησυχίες για την άνοδο της στάθμης του ωκεανού στην ανατολική Ανταρκτική

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για την επίδραση της υπερθέρμανσης στο φύλλο πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής, και στις αρνητικές συνέπειες για το μέγεθος και τον ρυθμό αύξησης της στάθμης της θάλασσας, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες ανησυχίες των επιστημόνων αφορούσαν την αστάθεια της Γροιλανδίας και του φύλλου πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, αλλά τα νέα δεδομένα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ανατολική Ανταρκτική.

Η μελέτη αποκαλύπτει το ιστορικό της υποχώρησης του πάγου στη λεκάνη του υποπαγετώνα Γουίλκς, στη νοτιοανατολική πλευρά του φύλλου πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής. Η εξέλιξη αυτής της υποχώρησης αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στην κλιματική επιστήμη σήμερα.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Αγγλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πραγματοποίησε γεωτρήσεις στον πυθμένα του ωκεανού στις ακτές της λεκάνης για να ανακτήσουν πυρήνες ιζημάτων. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη χημική σύνθεση και άλλες ιδιότητες για να βρουν ενδείξεις σχετικά με παλαιότερη συμπεριφορά των παγετώνων.

Οι παγετώνες χαράσσουν και σύρουν τα ιζήματα από βράχους καθώς ρέουν στη θάλασσα με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας ένα ιστορικό αρχείο της ροής θαμμένα κάτω από τα στρώματα του ωκεάνιου πυθμένα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτά τα ιζήματα και εξέτασαν πώς το συγκεκριμένο τμήμα της ανατολικής Ανταρκτικής ανταποκρίθηκε στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις μεταγενέστερες Πλειστοκαινικές περιόδους μεταξύ των παγετώνων πριν από 450.000 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια παρατεταμένη, μέτρια ποσότητα υπερθέρμανσης, της τάξης των δύο βαθμών Κελσίου, θα προκαλούσε σημαντική τήξη του εσωτερικού πάγου που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας σε αυτή την περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της παγκόσμιας στάθμης των ωκεανών κατά τρία έως τέσσερα μέτρα.

«Τα τελευταία χρόνια, μια εικόνα ευαισθησίας έχει αρχίσει να εμφανίζεται από τις χαμηλού υψομέτρου περιοχές πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής σε θερμοκρασίες μόλις λίγους βαθμούς πιο υψηλές από σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Γουίλσον του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου.

«Αυτό που αποδεικνύουμε τώρα είναι ότι αυτή η περιοχή της Ανταρκτικής είναι ακόμη πιο ευαίσθητη στην περιφερειακή αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι προηγουμένως θεωρούσαμε», πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι η καλύτερη κατανόηση της παρελθούσας κίνησης των παγετώνων θα βοηθήσει τους ερευνητές να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση