Ανησυχεί τους επιστήμονες το δυσώδες φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό

του Νίκου Αβουκάτου

Εδώ και πέντε ημέρες, ένα εξαιρετικά δύσοσμο, αλλά φυσικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για καφέ και άσπρης απόχρωσης φυτοπλαγκτόν, που εντοπίζεται στην επιφάνεια των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου και αναδύει έντονη δυσωδία.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα φαινόμενα ευτροφισμού στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπως η ερυθρά παλίρροια. Αυτή τη φορά, όμως, είναι σε μεγαλύτερη έκταση και διαφορετικού χρώματος. Από τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνοείται η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και στη συνέχεια, με την αποσύνθεσή του, η κατάσταση γίνεται αποπνικτική, τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες, λόγω της δυσοσμίας.

Την έντονη ανησυχία του για το συγκεκριμένο φαινόμενο εκφράζει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος. «Ο Θερμαϊκός κινδυνεύει. Επιτέλους, χρειάζονται μέτρα και όχι ευχολόγια. Η πρωτοφανής αυτή έκταση του φυτοπλαγκτόν προκαλεί έντονη ανησυχία και φαίνεται ότι το πρόβλημα αποτελεί πλέον μια μόνιμη κατάσταση στον Κόλπο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

Με αφορμή το φαινόμενο, ο κ. Φυτιάνος κάνει αναφορά και στις μόνιμες πηγές επιβάρυνσης του Κόλπου όπου καταλήγουν ποτάμια και χείμαρροι, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόθεσης λυμάτων και την αγροτική δραστηριότητα με τη χρήση λιπασμάτων, ενώ σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά που έχει αυτόν τον χρωματισμό, άσπρο και καφέ. «Οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα τις επόμενες ημέρες», προειδοποιεί.

Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία του για τη θαλάσσια ζωή και, μάλιστα, αφήνει ανοικτό τον ενδεχόμενο, μετά την αισθητική ρύπανση, να υπάρξει ελάττωση του οξυγόνου που θα προκαλέσει θανάτους ψαριών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση