Ανησυχητική αύξηση εισβολικών εντόμων στην Ελλάδα - Πώς επηρεάζουν οικολογία, παραγωγή, υγεία

του Νίκου Αβουκάτου

Σταθερά αυξανόμενος είναι ο αριθμός εισβολικών (χωροκατακτητικών) ειδών εντόμων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι η σφήκα της καστανιάς, που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε προβλήματα στην καλλιέργεια καστανιάς, το σκαθάρι Xylotrechus chinensis της οποίας η προνύμφη του ανοίγει στοές στον κορμό της μουριάς και δημιουργεί έντονα προβλήματα νεκρώνοντας τα συγκεκριμένα δένδρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ το λεπιδόπτερο Cydalima perspectalis αποτελεί σοβαρή απειλή για το πυξάρι, το οποίο, εκτός από τη χρήση στο αστικό πράσινο, δημιουργεί φυσικές συστάδες σε περιοχές του Ολύμπου και του Βερμίου.

Cydalima Perspectalis

Διαβάστε: Τα εφιαλτικά σενάρια της υπερθέρμανσης στη Μεσόγειο

«Μόνο μέχρι το 2021 είχαν καταγραφεί 469 εισβολικά είδη εντόμων», τόνισε ο δρ. Δημήτρης Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ΕΛΓΟ Δήμητρα) και επισήμανε ότι, σύμφωνα με την τάση που εμφανίζουν, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη - Κλιματική αλλαγή: 60 είδη νέων εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα μέσα σε 20 χρόνια

Μιλώντας στη διημερίδα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον», το οποίο συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Αβτζής παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και δασικά έντομα στην Ελλάδα: το παρόν και το μέλλον που πλησιάζει».

Οι συνέπειες τους εισβολικών εντόμων είναι καταστροφικές τόσο σε επίπεδο οικολογικής σταθερότητας όσο και σε οικονομικές ζημιές που επιφέρουν, ενώ πολλά είδη έχουν ακόμη και επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα το κουνούπι τίγρης Aedes albopictus.

Xylotrechus chinensis

Ταυτόχρονα με την αύξηση εισβλητικών ειδών εντόμων, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες συντελούν στην παρατηρούμενη μείωση πολλών ειδών εντόμων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο ρυθμός εξαφάνισης εντόμων είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σύγκριση με άλλα ζωικά είδη, στοιχείο που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της προστασίας των εντόμων, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εύρυθμης λειτουργίας του πλανήτη.

«Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της έντασης και συχνότητας εμφάνισης πληθυσμιακών εξάρσεων πολλών εντόμων. Δένδρα που αναπτύσσονται υπό συνθήκες πίεσης εμφανίζουν εξασθενημένη φυσιολογία και ως εκ τούτου είναι ευάλωτα σε προσβολές εντόμων, γεγονός που εξηγεί την ολοένα και μεγαλύτερη ένταση αλλά και συχνότητα που παρατηρούμε τέτοιες εξάρσεις σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε ο κ. Αβτζής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο ίδιος τόνισε ότι ο σχεδιασμός των βημάτων για το εγγύς μέλλον θα πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

- έγκαιρος εντοπισμός εισβλητικών ειδών

- καταγραφή και προστασία ενδημικών ειδών

- εγκατάσταση μόνιμου συστήματος καταγραφής πληθυσμών τουλάχιστον των ειδών εκείνων που δημιουργούν συχνά εξάρσεις (λ.χ. Lymantria dispar)

- κινήσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα αυτά τα θέματα, ώστε να υπάρχει η θετική διάθεση και συναίνεση όταν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση