Κατατέθηκε σήμερα στο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η πρόταση της ΔΕΥΑ Παγγαίου και του δήμου Παγγαίου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, που βρίσκεται στα δυτικά του νομού Καβάλας.
Σκοπός του δήμου, που εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ανταγωνιστικό ενδιαφέρον, είναι η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου προς τα δυτικά, μέχρι την περιοχή της Κάρυανης, για τη διανομή γεωθερμικής ενέργειας σε εν δυνάμει χρηστές αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και του τουρισμού. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί πως η αξιοποίηση του δυναμικού του πεδίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της τηλεθέρμανσης, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και του θερμαλισμού.
«Έχουμε κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τηλεθέρμανση κάποιων οικισμών του δήμου μας, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση της ενέργειας σε θερμοκήπια και δυναμικές καλλιέργειες. Την αξιοποίηση της γεωθερμίας επιδιώκουμε να τη συνδυάσουμε με αρκετές εκτάσεις ακίνητων για την αξιοποίηση τουριστικών επενδύσεων και αυτό διότι το πεδίο είναι κοντά στη θάλασσα. Εμείς θα υποβάλουμε την πρότασή μας και εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία», έλεγε προσφάτως, μιλώντας στη Greenagenda.gr, o δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.
Το πεδίο Ακροποτάμου
Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 MWe εγκατεστημένης ισχύος και 80-200 MWth θερμικής ενέργειας. Η τεχνολογία που προσφέρεται είναι αυτή του δυαδικού κύκλου τύπου ORC ή Kalina.
Το νερό ως παραπροϊόν έχει συνήθως θερμοκρασία μεταξύ 70-80° C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες θερμικές χρήσεις, όπως θέρμανση οικιών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.α. αυξάνοντας το όφελος από τη Γεωθερμία.
Η διάρκεια μίσθωσης για τη διαχείριση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ανέρχεται στα 25 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επί πλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συνολικά, εφόσον τηρούνται οι όροι των σχετικών συμβάσεων και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.