Ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή οι καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Η καύση αγροτικών υπολειμμάτων αποτελεί μια κακή πρακτική που συνεχίζεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή στον κάμπο της Θεσσαλονίκης. Καθιστά την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ έχει προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο, όπως στην ΠΑΘΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων καύσεων καίγονται και οι χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Είναι, λοιπόν, ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό ζήτημα που παρά τις συσκέψεις παραμένει άλυτο. Την τελευταία δεκαετία οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη ενώ την ίδια στιγμή ορισμένοι συνεχίζουν απτόητοι, αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα των καύσεων.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιρισμών με βασικό θέμα τις καύσεις των αγροτικών υπολειμμάτων στον δήμο Δέλτα, υπό την προεδρία της δημάρχου Γερακίνα Μπισμπινά.

Η σύσκεψη στόχο είχε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα των καύσεων μέσα από την οριστική παύση τους. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού Τμήματος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλάστρας, εκπρόσωπος του Τμήματος Ασφαλείας Σίνδου, εκπρόσωποι Α' και Β' συνεταιρισμών Χαλάστρας, όπως και των συνεταιρισμών Νέων Μαλγάρων, Κυμίνων και Ανατολικού, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Νέων Μαλγάρων, Κυμίνων και Βραχιάς.

«Η καύση των αγροτικών υπολειμμάτων είναι ξεκάθαρα μια κακή πρακτική που δεν μπορεί να συνεχίζεται. Είναι βλαπτική για το περιβάλλον, την ποιότητα της ατμόσφαιρας, τη δημόσια υγεία ειδικά για όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και για την ποιότητα του εδάφους στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αν και η Περιφέρεια δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2015, όταν με δική μου πρωτοβουλία ξεκινήσαμε τις ενημερώσεις σε αγροτικούς συλλόγους και φορείς όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ημαθία και την Πιερία, όπου η καύση είναι δυστυχώς μια διαδεδομένη πρακτική. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί. Αν και δεν είναι πλέον πολλά, συνεχίζουν να διαπιστώνονται ακόμη περιστατικά καύσης. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα υπήρξε και κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς κατά την καύση αγροτικών υπολειμμάτων για τον οικισμό στην περιοχή των Κυμίνων», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Σε ό,τι αφορά στην αρμοδιότητα των ελέγχων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αυτή που παρεμβαίνει και επιβάλλει τα πρόστιμα στις επ' αυτοφώρω περιπτώσεις, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις.

«Αν και η ένταση του φαινομένου έχει μετριαστεί, το πρόβλημα παραμένει. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων από τους αρμόδιους για τους ελέγχους φορείς, όπως τα drones, μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά στην εξάλειψη της κακής πρακτικής της καύσης. Όπως και η ενεργοποίηση των πολιτών, που όταν εντοπίζουν καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει ο κ. Γιουτίκας.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά κάλεσε τους αγρότες να σταματήσουν άμεσα την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων και παράλληλα, αιτήθηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν την επαγρύπνηση και την αστυνόμευση της περιοχής με κάθε μέσο και να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν.

Όπως λέει το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης, «επιτέλους, πρέπει να σταματήσει αυτή η παράνομη δραστηριότητα. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν, τίποτα άλλο δεν θέλουμε. Επιτέλους, ας σταματήσει η παράνομη καύση». Ως πότε θα αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επικίνδυνα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα;», διερωτάται ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση