«Ανοιχτή» πληγή παραμένει το ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο

Χαίνουσα πληγή για τον Ασπρόπυργο παραμένει το εργοστάσιο διαλογής και ανακύκλωσης, που κάηκε από άγνωστη αιτία πριν από ένα έτος. Η εταιρεία στην οποία ανήκει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», δεν έλαβε κανένα από τα μέτρα που όρισε η πολιτεία για την απορρύπανση και αποκατάσταση του χώρου και έτσι η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Το τελικό κόστος, πάντως, που υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ θα μεταβιβαστεί στον ιδιοκτήτη του χώρου.

Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, ιδιοκτησίας της «Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε.», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2008. Μέχρι τις αρχές του 2015, οπότε και ανέστειλε τη λειτουργία του, συνεργαζόταν με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το γνωστό σύστημα των «μπλε κάδων»). Οταν τον Ιούνιο του 2015 ξέσπασε πυρκαγιά, αποκαλύφθηκε ότι στους χώρους του εργοστασίου βρίσκονταν εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά, τεράστιες ποσότητες σύμμεικτων (κοινών) σκουπιδιών. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, παρενέβη το συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) και τον Ιούλιο του 2015 το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε μια σειρά μέτρων για την απορρύπανση και την αποκατάσταση της περιοχής (υπολογίζοντας το κόστος σε 5 εκατ. ευρώ).

Ενα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» προσέφυγε διοικητικά (τον περασμένο Ιανουάριο) κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και στην επικοινωνία των υπευθύνων της με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ δηλώνει οικονομική αδυναμία. Η πολιτεία από την πλευρά της δεν φαίνεται να έχει διερευνήσει επαρκώς αν ο ισχυρισμός αυτός ευσταθεί, ή οι υπεύθυνοι της εταιρείας συμμετέχουν και σε άλλες, λειτουργούσες εταιρείες με ανάλογο ή άλλο αντικείμενο. Εν τω μεταξύ στο ΣΥΓΑΠΕΖ φθάνουν κατά διαστήματα καταγγελίες ότι στον χώρο του εργοστασίου γίνεται «πλιάτσικο» από γυρολόγους και ότι ανά διαστήματα ξαναμπαίνουν φωτιές.

Ετσι προ ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, ανέθεσε το πρόγραμμα απορρύπανσης της εγκατάστασης στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία διαθέτει εξοπλισμό και μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Η Περιφέρεια θα πρέπει να διαχωρίσει τα απόβλητα και ανάλογα με το είδος τους να φροντίσει για τη διαχείρισή τους. Θα αποξέσει το ρυπασμένο έδαφος και θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες σε νερά και εδάφη εντός και εκτός του οικοπέδου της επιχείρησης. Η πρώτη από τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμού στο επόμενο τρίμηνο, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες οι δαπάνες θα καταλογιστούν στη «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.». Να σημειωθεί ότι την πορεία της αποκατάστασης θα παρακολουθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν το ΥΠΕΝ, η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο δήμος Ασπροπύργου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση