Ανταποδοτική ανακύκλωση από το 2019 στον δήμο Παύλου Μελά

του Νίκου Αβουκάτου

Ο τρόπος και η απόδοση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης του δικτύου μεταφοράς γνώσης «Tropa Verde» που εφαρμόζει ο δήμος Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της Ισπανίας, με πληθυσμό 95.000 κατοίκων, ίδιο περίπου με τον δήμο Παύλου Μελά, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών είναι εντυπωσιακή στον ισπανικό δήμο. Η ευαισθητοποίηση των 3.000 χρηστών του προγράμματος σε διάρκεια ενός έτους έφθασε στο 15%.

Ο δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει στο δίκτυο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III σε συνεργασία με τον δήμο της Ισπανίας και τον δήμο Zuglo, στην Ουγγαρία. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πώς λειτουργεί;

Η καλή πρακτική αφορά το πολυεπίπεδο σύστημα επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές και με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για την εντατικότερη ανακύκλωση.

Υποστηρίζεται από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πολυμέσων που συνδέει με διαδραστικό τρόπο τις τοποθεσίες όπου οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται παρέχοντας δώρα ή εκπτώσεις στους πολίτες.

Πριν από λίγες ημέρες στην ισπανική πόλη βρέθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης Σάκης Λαζαρίδης μαζί με εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμας αναμένεται να λειτουργήσει και στον δήμο Παύλου Μελά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Συγκεκριμένα, μέσω μιας εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να έχει στο κινητό του ανά πάσα στιγμή την εικόνα των σημείων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών κινητών ή σταθερών καθώς και για τις πράσινες γωνιές ώστε να συμμετέχει στο πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Μια ομάδα εργασίας υπαλλήλων του δήμου θα αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος και την οργάνωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την επίτευξη των υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης, δηλαδή τους πολίτες, τον δήμο, ενδιαφερόμενους χορηγούς και εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσω της ανταποδοτικής ανακύκλωσης ο χρήστης κερδίζει πόντους και αγοράζει με εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα με τον δήμο.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις του αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς καθώς και μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Υποστηρικτής προβολής του Τropa Verde είναι η Greenagenda.gr.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.