Ανταρκτική: Τεράστια μάζα πάγου θρυμματίστηκε λόγω καύσωνα

Το «Conger Ice Shelf» το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ανταρκτικής, δίπλα στην πολύ μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα πάγου Shackleton, διαλύθηκε  εντελώς στις 15 Μαρτίου. Οι δορυφορικές εικόνες του προγράμματος Copernicus δείχνουν ότι συνολική έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μικρότερη από το Λος Άντζελες και περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του «Larsen B Ice Shelf», κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

Συγκεκριμένα μια τεράστια μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη οροφή κατέρρευσε διότι οι θερμοκρασίες στην παγωμένη ήπειρο ανέβηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό αυτό το μήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε περιοχές της Ανατολικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο Πίτερ Νεφ, Γεωλόγος  με ειδίκευση στην παγετωνολογία του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα των ΗΠΑ.

«Το κλίμα της Ανταρκτικής είναι απίστευτα μεταβλητό, αλλά αυτό ήταν εκτός κλίμακας. Αυτό ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο ακραίο από ότι θα περιμέναμε σε σχέση με την υπερθέρμανση» ανέφερε ο κ. Νέφ.

Τον περασμένο αιώνα, η Ανατολική Ανταρκτική δεν θερμάνθηκε σχεδόν καθόλου, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί. Η παγωμένη ήπειρος έχασε ετησίως κατά μέσο όρο 149 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2020, σύμφωνα με τη NASA. Η απώλεια του «Conger Ice Shelf» είναι το τελευταίο παράδειγμα των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τις εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψαν οι δορυφόροι Copernicus #Sentinel2 στις 30 Ιανουαρίου 2022 (αριστερά) και 21 Μαρτίου 2022 (δεξιά), και δείχνουν  τον  «Conger Ice Shelf» πριν και μετά την κατάρρευση του.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση