Αντιδράσεις για αιολικό δίπλα σε Natura στο Λέχοβο-Φόβοι για αρκούδα και άλλα είδη (φωτο)

Αναβρασμός επικρατεί στο Λέχοβο, στον δήμο Αμυνταίου, λόγω των πρόδρομων εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου με πέντε ανεμογεννήτριες στο όρος Βέρνο (Βίτσι) στη θέση «Δούκας», μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας. Η κίνηση πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών «Save Λέχοβο», ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου, ο δήμος Αμυνταίου, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι εργασίες διενεργούνται παράτυπα για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού βιομηχανικής κλίμακας, πλησίον του οικισμού και σε άμεση γειτνίαση με περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπώνκαι ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, τυχόν εγκατάστασή του αιολικού σταθμού στη θέση ΔΟΥΚΑΣ της Τ.Κ. Λεχόβου είναι «εντελώς ασύμβατη με τους βασικούς στόχους των έργων LIFE στην περιοχή δεδομένου ότι θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη αλλοίωση του ενδιαιτήματος του είδους Ursus arcto (σ.σ. καφέ αρκούδα) και θα διαταράξουν την πληθυσμιακή δομή η οποία ήδη βρίσκεται σε οριακά επίπεδα από άποψη γενετικής ποικιλότητας (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων που έγιναν από το αρμόδιο εργαστήριο του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ενός από τα προαναφερόμενα έργα LIFE - LIFE15NAT/GR/001108)».

Διαβάστε ακόμη: Αντιδράσεις για την ανάκληση της παύσης εργασιών στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο του Νυμφαίου

Σημαντικές, σύμφωνα με τις οργανώσεις, αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Όπως καταγγέλλεται, σπάνια και ευαίσθητα είδη ζώων και φυτών θα οδηγηθούν στον αφανισμό και το οικοσύστημα της περιοχής θα διαταραχθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διέλευση πελεκάνων (διάδρομος πτήσεων από και προς Πρέσπες), καθώς για τη φωλεοποίηση και αναπαραγωγή 20 ειδών ορνιθοπανίδας.

Συγκεκριμένα, στο όρος Βέρνο από την πλευρά της Κλεισούρας εκτελούνται πρόδρομες εργασίες με υλοτομίες και διανοίξεις δρόμων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Κατά την τελευταία συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Λέχοβο παρέστησαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των εταιρειών και του ΔΕΔΔΗΕ (νέος ανάδοχος), ενώ δια ζώσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, όπως και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι διαφόρων παρατάξεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε παρουσίαση του έργου από τους εκπροσώπους των εταιρειών και παρουσιάστηκαν τα ανταποδοτικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου, ωστόσο η πλειονότητα των κατοίκων επιμένουν στη μη υλοποίηση του έργου.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατασκευή του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Ευάγγελος Στεφανίδης τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου πάνω από το χωριό είναι ομόφωνη και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος από πλευράς της πολιτείας.

Ο κ. Στεφανίδης ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον δήμο Αμυνταίου. Ο κ. Βορίδης, παραλαμβάνοντας το υπόμνημα με τα αιτήματα των κατοίκων, δήλωσε ότι, για το θέμα, αν και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου του, θα ενημερώσει τους συναδέλφους του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην επιστολή του ο κ. Στεφανίδης αναφέρει ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου με 5 ανεμογεννήτριες στο βουνό πάνω από το Λέχοβο επηρεάζει δραματικά τα περίφημα «Μονοπάτια Ειρήνης» μήκους 40 χιλιομέτρων, ένα έργο του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον δήμο Αμυνταίου υπέβαλε στην ΑΔΗΔΜ 2η αίτηση ανάκλησης της αδειοδότησης του έργου, ενώ οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν νέο αίτημα προς το ΣτΕ (όπου η υπόθεση είναι προς εκδίκαση τον προσεχή Μάιο 2023) για έκδοση προσωρινής διαταγής και παύση των εργασιών.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Γιαννάκης, δρ. βιολόγος, μιλώντας στη Greenagenda.gr, επισημαίνει ότι «ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των αιολικών σταθμών που σχεδιάζονται στη Δυτική Μακεδονία, χωροθετείται τόσο σε κρίσιμες περιοχές ενδιαίτησης και σε οικολογικούς διαδρόμους του λύκου και της αρκούδας όσο και σε περιοχές υψηλής συχνότητας παρουσίας (διαδρόμους) πελεκάνων της μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής αποικίας της Πρέσπας, οι οποίοι μετακινούνται συχνά μεταξύ των υγροτόπων της ευρύτερης περιοχής. Εξαιτίας της σοβαρότητας των επιπτώσεών τους στα εμβληματικά αυτά είδη, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών που έχουν οι αιολικοί σταθμοί στη βιοποικιλότητα γενικώς, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ πρέπει να αποκλείονται από βουνά όπως το Βίτσι».

Ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Λεχόβου Κώστας Τζόμπρας επισημαίνει ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή διαβιούν αρκούδες και λύκοι και θα διαταραχθεί ο οικότοπος αναπαραγωγής τους. Επιπλέον η χωροθέτησή του έγινε σε μονοπάτι που θα ενώνει το Νυμφαίο με τη Βλάστη. Η περιοχή μας κτυπήθηκε από οικονομική κρίση, ερημώνει και η προοπτική της αγροτουριστικής ανάπτυξης θα σταματήσει με τη κατασκευή του αιολικού πάρκου».

«Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους σε ποιον τομέα θέλουμε την ανάπτυξη. Τα είδη ανάπτυξης που προωθούνται δεν συνάδουν μεταξύ τους».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!
TagsLIFENatura 2000Save Λέχοβοάγρια ζωήΑΔΗΔΜαειφόρος τουρισμόςΑιολικάαιολικά πάρκαΑιολική ενέργειααιολικό πάρκοαιολικοί σταθμοίανεμογεννήτρειςΑΠΕαρκουδαΑρκούδεςαρκτούροςΒέρνοβιοποικιλότηταΒίτσιΔΕΔΔΗΕδήμος ΑμυνταίουΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρείαεναλλακτικός τουρισμόςΕταιρεία Προστασίας ΠρεσπώνΕταιρία Προστασίας Πρεσπώνηλεκτρική ενέργειαηλεκτροπαραγωγήΚαλλιστώΛέχοβοΜάκης Βορίδηςμεταναστευτικά είδημονοπάτιαΝυμφαίοΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑπανίδαπεζοπορίαπεζοπορικός τουρισμόςπελεκάνοιπεριβαλλοντικές επιπτώσειςπεριβαλλοντικές οργανώσειςπεριβαλλοντική διαχείρισηπεριβαλλοντική επιβάρυνσηπεριβαλλοντική προστασίαπεριβαλλοντική υποβάθμισηπεριπατητικός τουρισμόςπροστατευόμενες περιοχέςΥΓΡΟΤΟΠΟΙΥΠΕΣΦλώριναΦυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβουχλωρίδα

Αφήστε μια απάντηση