Αντιδράσεις στην Κρήτη για το project ΗΛΙΟΣ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρουν οι κάτοικοι του νησιού.

Ούτε μία σπιθαμή κρητικής γης στο σχέδιο Ηλιος, δεν δέχονται να εκχωρήσουν οι εκπρόσωποι φορέων και οι απλοί πολίτες που συναντήθηκαν τη Δευτέρα 16 του Γενάρη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της έντυπης και ηλεκτρονικής Εφημερίδας Πολίτης των Χανίων.
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Συνέλευση των κατοίκων του Ακρωτηρίου, το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων Α.Π.Ε. και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ομάδες και επιτροπές πολιτών από το Σέλινο, τα Σφακιά, η Σπίθα Αποκόρωνα, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Δήμος Ενεργών Πολιτών των Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην Δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κουκουράκης, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από όλες τις συνελεύσεις γειτονιών των Χανίων, της Επιτροπής Πολιτών ενάντια στα χαράτσια και πολλοί πολίτες.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη σύνταξη ενός Ψηφίσματος το οποίο απευθύνεται στο σύνολο των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, καλώντας τους να μην εκχωρήσουν ούτε τετραγωνικό μέτρο Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας στο Πρόγραμμα Helios. Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων συμφώνησε στη δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει την ενημέρωση των κατοίκων όλων των περιοχών που εντάσσονται στα σχέδια εκχώρησης τους από τις Δημοτικές Αρχές  στο Ηλιος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με παρουσίες στα Δημοτικά Συμβούλια όπου θα συζητηθούν οι εκχωρήσεις εκτάσεων. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELIOS

 Οι φορείς και οι πολίτες που συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 16 Γενάρη στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, αφού συζητήσαμε για το πρόγραμμα Helios και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμογή του για το φυσικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και κοινωνία, ομόφωνα διακηρύσσουμε ότι δεν διαθέτουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι' αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Είμαστε ενάντια στο νέο μονόδρομο της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθώντας την δημιουργία αποικιακού τύπου Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Χώρα μας.

Επίσης,  καλούμε σε συντονισμό δράσης τους Δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς της περιοχής μας και της Κρήτης γενικότερα ώστε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να γίνει υπέρ των πολιτών, χωρίς επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων ή ντόπιων. Συνακόλουθα, ζητάμε από τα δημοτικά συμβούλια να  απορρίψουν το μαζικό, βιομηχανικού τύπου μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ και να ενθαρρύνουν δράσεις μικρής κλίμακας, εναρμονισμένες με το περιβάλλον.

Συντονιστική επιτροπή Συνέλευσης κατοίκων του Ακρωτηρίου
Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων ΑΠΕ
Οικολογική Πρωτοβουλία
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων

Δημοτική Κίνηση Πανσελινιώτικη Συνεργασία
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων
Σπίθα Αποκορώνου

 Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες   τον Δημοσιογράφο  Γιώργο Γυπάκη

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!