ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Τουλάχιστον το 10% των νοικοκυριών στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κοινωνική διάσταση.

«Παρότι η Ευρώπη είναι πιθανόν η ήπειρος με την περισσότερη ισότητα στον κόσμο, πιστεύω ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι τουλάχιστον το 10%των ευρωπαϊκών νοικοκυριών ζει σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας», είπε ο Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κέντρο μελετών European Policy Centre, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς δεν αποσαφήνισε τον ορισμό που δίνει στον όρο ενεργειακή ανασφάλεια (τις δυσκολίες των νοικοκυριών να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος), καθώς σε κάθε χώρα ισχύουν διαφορετικά κριτήρια —ορισμένες συνυπολογίζουν για παράδειγμα τις δαπάνες για καύσιμα κίνησης.

«Τα νοικοκυριά έχουν προβλήματα όσον αφορά τη θέρμανση του σπιτιού ή του διαμερίσματός τους, συνταξιούχοι κοιμούνται στις κουζίνες τους διότι αυτό είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, παιδιά στην Ευρώπη δεν μπορούν να μελετήσουν το βράδυ, απλούστατα διότι το ρεύμα έχει κοπεί» στα σπίτια τους, συνέχισε ο Σέφτσοβιτς.

Σε ορισμένες χώρες, συνέχισε ο Σέφτσοβιτς, το επίπεδο της ενεργειακής ανασφάλειας «ξεπερνά το 30%» των νοικοκυριών. Δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι κάθε σχέδιο νόμου που κατατίθεται λαμβάνει υπόψη την κοινωνική διάσταση», επέμεινε ο Σέφτσοβιτς.

Αυτό «δεν είναι αδύνατον», έκρινε, αναφερόμενος στο παράδειγμα 17 κρατών μελών που ήδη έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωπα με διακοπές της ηλεκτροδότησής τους.

«Αυτό είναι θετικό (…) αλλά ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει ότι στις υπόλοιπες 11 χώρες-μέλη (της ΕΕ) δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο», ανέφερε ακόμη ο Σέφτσοβιτς επισημαίνοντας πως δεν ζητάει «να απαγορευθούν οι διακοπές» τηςηλεκτροδότησης από τους πάροχους. «Ίσως θα μπορούσαμε να παράσχουμε περισσότερη προστασία» πριν κάποιο νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, είπε.

Μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών για τη μείωση της ενεργειακής ανασφάλειας, ο Σέφτσοβιτς επισήμανε την αύξηση του ανταγωνισμού, που όπως έκρινε θα συνέβαλε στη μείωση των τιμών και θα διευκόλυνε τις αλλαγές των παρόχων ενέργειας, ή ακόμη την χρηματοδοτική υποστήριξη έργων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, που «συχνά συνδέεται στενά» με την ενεργειακή ανασφάλεια, όπως εξήγησε.

Δεκαοκτώ δισ. ευρώ ως το 2020 έχει προβλεφθεί να δαπανηθούν για έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω διαρθρωτικών κονδυλίων και ευρωπαϊκών επενδύσεων, είπε ο Σέφτσοβιτς και αναφέρθηκε επίσης σε χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση