Αντλία θερμότητας… οικολογική και εξοικονόμηση χρημάτων

Η  ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας έχει οδηγήσει αρκετούς  σε αναζήτηση φθηνών λύσεων   επιλέγοντας    εναλλακτικές  μορφές ενέργειας.Μεγάληζήτηση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια για τις αντλίες θερμότητας   που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν   για θέρμανση ,ψύξη ,ζεστό νερό  χρήσης  ή ακόμη και  για θέρμανση  νερού πισίνας. Οι αντλίες  θερμότητας  ανταποκρίνονται   με τον καλύτερο τρόπο  στις πολλαπλές ανάγκες των κατοικιών και τωνεπαγγελματικών χώρων. H  greenagenda  μετά από έρευνα   έμαθε περισσότερα  για   την συγκεκριμένη τεχνολογία, τα χαρακτηριστικά του συστήματος  αλλά και τις τιμές .

Η εξοικονόμηση χρημάτων    φθάνει το   65%   σε σχέση με τα παραδοσιακά  συστήματα που χρησιμοποιούν καυστήρα  και λέβητα πετρελαίου ενώ   με το φυσικό αέριο στο 40%.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες (0 έως 80 βαθμοί Κελσίου)ισχύος    11, 14 και 16 Kw  αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες ισχύος  6 ,8, 11Κw.Στην υψηλήθερμοκρασία  η υπάρχουσα  εγκατάσταση  αφορά καυστήρες ή λέβητες  ενώ   στη χαμηλότερη  αφορά την επιδαπέδια  και τη γεωθερμία.Κρίνεται συμφέρουσα   η  αντλία  θερμότητας  επειδή  στη 1 Kw από τη ΔΕΗ   ο καταναλωτής  κερδίζει  στην  3 έως 5 Kw. Η  μέση αναλογία κυμαίνεται 1 προς 3,5 κιλοβατώρες. Σε συνδυασμό με το νυχτερινό ρεύμα  ο καταναλωτής έχει έναν επιπλέον λόγο να επιλέξει  την
συγκεκριμένη τεχνολογία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για ένα διαμέρισμα   επιφάνειας 80 τ.μ. έως 100 τ.μ.χρειάζεται   μια αντλία θερμότητας  ισχύος 11 Kw

Για ένα διαμέρισμα επιφάνειας   100-120τ.μ.χρειάζεται  μια  αντλία θερμότητας  ισχύος  14 Kw

Για ένα διαμέρισμα   120- 180 τ.μ.  χρειάζεται   μια  αντλία θερμότητας  ισχύος  16Kw.

Ενδεικτικές τιμές ενός συστήματος της
Για την αγορά  μιας αντλίας   ισχύος 16 Kw  η χαμηλότερη τιμή κυμαίνεται από 5.500 έως 6.500 ευρω ενώ η υψηλότερη  τιμή από  8.500 έως 9.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Οι ηλεκτρολογικές εργασίες κυμαίνονται από 1000-2000  ευρώ.

Γιατί συμφέρει η αντλία θερμότητας? :

Η μεγάλη ζήτηση των Α/Θ για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας οφείλεται στην ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος από το βλαβερό CO2.

Η αρχή λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό) βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι Αντλίες Θερμότητας απορροφούν περίπου το 70% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 30% το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%.

  • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υψηλής
    και χαμηλής θερμοκρασίας (δηλ θερμοκρασίες νερού προσαγωγής 75-80 βαθμοί
    κελσίου και θερμοκρασίες νερού προσαγωγής). Σε ποια  περίπτωση χρησιμοποιείται η κάθε μία COP υψηλή και χαμηλή? :

Υπάρχουν τρείς τύποι αντλιών θερμότητας με βάση την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού, χαμηλών (55°C), μεσαίων (65°C) και υψηλών θερμοκρασιών(75°C). Κάθε μία τοποθετείται σε ανάλογη εγκατάσταση, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με fancoil και υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης λόγο του καλού COP που έχουν στις  θερμοκρασίες που απαιτούν αυτές οι εγκαταστάσεις. Όσο αναφορά τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με πάνελ, και κλασικά σώματα καλοριφέρ πράγμα που τις καθιστούν κατάλληλες για αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου.

  • Πότε χρειάζεται αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων ? Πότε χρειάζονται fan coil?:

Αν πρόκειται μόνο για θέρμανση του χώρου σας τότε δεν υπάρχει λόγος για αντικατάσταση των σωμάτων σας γιατί υπάρχουν αντλίες θερμότητας για όλους τους τύπους εγκατάστασης , αλλά αν πρόκειται για εγκατάσταση που απαιτεί Α/Θ για θέρμανση και ψύξη τότε είναι απαραίτητη η αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων με Fan Coils για να μπορέσουμε να έχουμε και την ψύξη.

 

  • Τιμές των αντλιών ισχύος 16kW η χαμηλότερη και η υψηλότερη?

Παρακάτω ενδεικτικά 2 Α/Θ μια για ψύξη-θέρμανση & μία για θέρμανση υψηλών θερμοκρασιών (συμβατικά σώματα καλοριφέρ)

LAC 16 TR Αντλία Θερμότητας Αέρα/Νερού 16kW για θέρμανση και ψύξη

Αντλία θερμότητας Αέρα/ Νερού με εσωτερικό ηλεκτρονικό ρυθμιστή και χειροκίνητο χειριστήριο για την διαχείριση λειτουργίας. Ενσωματωμένος κυκλοφορητής για θέρμανση /ψύξη, 8 lit. Δοχείο διαστολής, βαλβίδες ασφαλείας, αισθητήρας αντεπιστροφής, εξωτερικός αισθητήρας και ηλεκτρικές αντιστάσεις επιλέξιμες μεταξύ 2,4 ή 6,0 Kw. Δυνατότητα παροχής ζεστού νερού χρήσης και δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο WPR 2007 για επιπλέον έλεγχο και αντιστάθμιση. Θερμοκρασία προσαγωγής νερού: Θέρμανση 60°C / Ψύξη 8°C, Θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας : Θέρμανση μέχρι -20°C / Ψύξη μέχρι 45°C, Εξωτερική τοποθέτηση, Τάση λειτουργίας (LA..TR) 3/PE~
400V/50Hz, Ψ/Υ R417A
Η τιμή κυμαίνεται από   5.000€ έως 5.500 χωρίς ΦΠΑ

HRC – 25 tri Αντλία Θερμότητας Αέρος/Νερού 25kW υψηλών θερμοκρασιών.

Αντλία θερμότητας με 2 συμπιεστές που έχουν διαφορετική δυναμικότητα έχει καταστεί δυνατή η διαμόρφωση λειτουργίας σύμφωνα με την απαιτούμενη παροχή θερμότητας: μικρό συμπιεστή ή μεγάλο συμπιεστή ή και τους δύο συμπιεστές.
Προσφέρει:

 

- Πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης

- Μεγάλη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, επειδή δεν παρουσιάζουν έντονες και
ανεξέλεγκτες εκκινήσεις.

- Καμία πρόσθετη πηγή θερμότητας, επειδή δεν κάνει μικρούς κύκλους λειτουργίας.

-Αθόρυβη λειτουργία (47 ντεσιμπέλ στο 1 μέτρο), χάρη σε:

- 3D design Scroll συμπιεστές

- Τον 3 ταχυτήτων ανεμιστήρα εξοπλισμένο
με 7 αεροδυναμικά πτερύγια

Κύρια χαρακτηριστικά:

- Διαστάσεις: 1660 x 1035 x 523 χιλιοστά (ύψος x πλάτος x βάθος)

- Θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας εξωτ. αέρα: από -20 ° C έως + 40 ° C

- Εναλλάκτης θερμότητας με αντιπαγετική επίστρωση Teflon. Είναι ιδιαίτερα
αποτελεσματικός λόγω της μεγάλης επιφάνειας και των δύο σειρών κατασκευής του.

- Μεγάλης επιφάνειας πλακοειδής εναλλάκτης θερμότητας από 316L  ανοξείδωτο χάλυβα.

- Πιθανή σύζευξη των διαφόρων μονάδων ενέργειας (λέβητα πετρελαίου) για μεγαλύτερες απαιτήσεις θέρμανσης
Η τιμή κυμαίνεται  από  8.000€ έως 8.700 χωρίς ΦΠΑ

  • Οι μελέτες κοστίζουν και πότε είναι απαραίτητες?

Για την σωστή επιλογή του μηχανήματος σε κάθε εγκατάσταση απαιτείται μια μελέτη από τους μηχανικούς. Οι περισσότερες εταιρείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, προσφέρουν   δωρεάν την μελέτη για την επιλογή της κατάλληλης Α/Θ με βάση βεβαίως τα στοιχεία που θα μας φέρει ο εκάστοτε πελάτης (κάτοψη του κτηρίου, μελέτη από τον μηχανικό της εγκατάστασης, κλπ) καθώς επίσης και τεχνική υποστήριξη για την σωστή λειτουργία του έργου.

  • Ποιες θερμοκρασίες   χρειάζονται για την θέρμανση ενός   χώρου?

Με βεβαίωση από τους διαφόρους αρμόδιους φορείς έχουν εκποιήσει προτάσεις για την σωστή και άνετη εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σας. Κάθε χώρος απαιτεί διαφορετική ποιότητα θέρμανσης η οποία υπολογίζετε από τον τύπο της εγκατάστασης καθώς επίσης και από τον τρόπο κατασκευής του
εκάστοτε κτηρίου, για αυτό τον λόγο και γίνεται μια μελέτη από τους μηχανικούς της εταιρίας μας για να επιτευχτεί η καλύτερη θέρμανση στον χώρο σας με βάση βέβαια τα στοιχεία  από τους αρμόδιους
φορείς.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!