Πυροπροστασία: Οι δασικές υπηρεσίες ζήτησαν 15 εκατ. και πήραν... 1,8!

του Θοδωρή Καραουλάνη

Την ώρα που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, οι άνεμοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές και ήδη χιλιάδες στρέμματα έχουν ήδη γίνει στάχτη και φέτος, αποδεικνύεται ότι το μοντέλο της δασικής πυροπροστασίας που ακολουθούμε είναι αναποτελεσματικό.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν εφιαλτικές οι εικόνες από τη φωτιά σε δασικές εκτάσεις στην Εύβοια. Ξέρετε πόσα χρήματα εγκρίθηκαν φέτος για δασοπροστασία στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας; Μόλις 24 χιλιάδες ευρώ. Το Δασαρχείο Λίμνης είχε ζητήσει 90 χιλιάδες ευρώ…

Είχε προηγηθεί η καταστροφή στη Χίο. Το αρμόδιο Δασαρχείο είχε ζητήσει 30.000 ευρώ για συντήρηση αντιπυρικών ζωών και δασικών δρόμων. Εγκρίθηκαν 16.000 ευρώ. Και αυτοί ήταν, ποσοστιαία, πολύ ψηλά. Αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν…

Συνολικά για φέτος, οι δασικές υπηρεσίες ζήτησαν χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ, συγκεκριμένα 14.944.459,87 ευρώ. Σύμφωνα με το συγκεντρωτικό έγγραφο από 25/4/2016 του Γενικού Διευθυντή Δασών, εγκρίθηκαν μόλις 1.854.800 ευρώ για ολόκληρη τη χώρα! Λιγότερα από όσα ζήτησαν οι διευθύνσεις δασών και τα Δασαρχεία της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας δόθηκαν για δασοπροστασία όλης της χώρας!

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε αναφέρεται μόνο στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2016» και ειδικότερα στον πρώτο άξονα προτεραιότητας «ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ» - ΜΕΤΡΟ 1 «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ». Όμως δυστυχώς αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη από πυρκαγιές στα δάση. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από άλλα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου χρηματοδοτούνται οι υπερωρίες και οι επιφυλακές των δασικών υπαλλήλων, οι περιπολίες, τα καύσιμα και τα συναφή έξοδα.

Το ξαναγράφουμε: δώσαμε λιγότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ για ανάγκες τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο!

Το μοντέλο χρηματοδότησης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι προφανές ότι χρειάζεται αλλαγές.

Η δέσμευση πόρων ύψους 97,5% του Πράσινου Ταμείου για την κάλυψη των στόχων του μνημονίου δεν επιτρέπει μεγαλύτερες εκταμιεύσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει στερέψει. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν περιοριστεί. Κάτι ουσιαστικό πρέπει να αλλάξει.

Ή η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους δανειστές μείωση του ποσοστού δέσμευσης πόρων από το Πράσινο Ταμείο – ή κάποια αντίστοιχη έξυπνη χρηματοοικονομική λύση – ή πρέπει να δημιουργηθούν νέα έσοδα που δεν θα δεσμεύονται στις ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών. Διαφορετική λύση δεν υπάρχει. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι υποχρεωμένο να διαχειρίζεται το ελάχιστο. Συνολικά οι πόροι για τα δάση, στο κομμάτι της πρόληψης και της προστασίας είναι λιγότερα από 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Και όπως γνωρίζουμε όλοι πλέον, μετά από τόσες φωτιές σε κάθε σχεδόν περιοχή της χώρας, μόνο η πρόληψη μπορεί να μειώσει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας δασικής πυρκαγιάς.

ΥΓ: και αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τη δασοπροστασία, να συζητήσουμε και το θέμα της εμπλοκής των δασικών στην κατάσβεση, καθώς μάλλον είμαστε η μοναδική χώρα που δεν εμπλέκονται...

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση