Ανύπαρκτα τα logistics του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα

Σε εμβρυακό στάδιο βρίσκονται στη χώρα μας οι υποδομές logistics για δημητριακά, με αποτέλεσμα τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι εξαγωγές να κοστίζουν ακριβά και να επιβαρύνεται και το περιβάλλον εξαιτίας του απαρχαιωμένου τρόπου μεταφορών κυρίως με φορτηγά.

Οι συγκεκριμένες υποδομές χρειάζονται οπωσδήποτε κάλυψη από σιδηροδρομικό δίκτυο για να μπορούν να αναπτυχθούν φιλικά προς το περιβάλλον.

Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης ο κ. Σπύρος Γρηγοράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ), είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων σε όλο το φάσμα των logistics του αγροδιατροφικού τομέα σε ένα κόστος χαμηλό για τις εταιρείες παραγωγής

Εντυπωσιακό στοιχείο που ανέδειξε ο ίδιος είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού ευθύνεται για την έκλυση του 20% του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντάς την σημαντικά.

Η χώρα μας παράγει το 12% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα να ανέρχονται περίπου σε 30.000 εκτάρια.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται ρύζι από ιταλικές ποικιλίες το προϊόν δεν απολαμβάνει τη μέγιστη τιμή του.

Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα με το αν γνωρίζουν τι αγοράζουν (ποιες ποικιλίες) οι εταιρείες παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται σπατάλη νερού στους ορυζώνες, πρακτική που θα πρέπει να αλλάξει με προτεινόμενη λύση τη γεωργία ακριβείας.

Αδιάθετο το φετινό ελληνικό ρύζι

Να σημειωθεί ότι φέτος όπως έχει γίνει γνωστό είναι απελπιστική η κατάσταση στην ελληνική αγορά ρυζιού, με τεράστιες ποσότητες να παραμένουν αδιάθετες, παρά τη δραματική πτώση των τιμών σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται στα 24 με 25 λεπτά για τα μεσόσπερμα τύπου japonica (που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% της παραγωγής), και τα 28-29 λεπτά το κιλό για τα μακρύσπερμα, τύπου indica, όταν το καλλιεργητικό κόστος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 25 λεπτά το κιλό. Το ίδιο διάστημα πέρσι, οι τιμές για το japonica ήταν στα 42 λεπτά/κιλό και για το indica στα 32 λεπτά.

Στα χωριά του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα, Άδενδρο, Αλεξάνδρεια, Παρθένιο, Μάλγαρα, Καλοχώρι και Σίνδος), όπου παράγεται το 80 με 90% της συνολικής παραγωγής ρυζιού, υπάρχουν αναφορές και για 23 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σημαντικός παράγοντας που πλήττει την εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή παραγωγή είναι οι αθρόες εισαγωγές φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από αναπτυσσόμενες χώρες (Καμπότζη, Μιανμάρ), όπου το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση