Απάντηση "Αρκτούρου" σε επερώτηση του βουλευτή Αχαίας Ν.Νικολόπουλου

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων σχετικά με τη δήλωση του κ. Νικολόπουλου για τη χρηματοδότηση των 35.000 ευρώ στην περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για την αποκατάσταση, ειδική ανατροφή και επανένταξη μικρών ορφανών αρκούδων στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον, τον περασμένο Αύγουστο, δηλώνουμε τα εξής:

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποίησε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ το ανωτέρω εγχείρημα τον Ιανουάριο του 2012 μετά από προετοιμασία και σκληρή δουλειά 9 μηνών με τη συνεργασία έγκριτων επιστημόνων του Εξωτερικού. Πρόκειται για ένα γεγονός που επιστημονικά και ειδησεογραφικά έκανε το γύρο του κόσμου και είναι κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει και να αξιολογεί κάθε Έλληνας ως λόγο περηφάνιας και τιμής.

Στην Ελλάδα του 2012 θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία  μεταξύ της  κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται για πάντα σε κρίση. Ας εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία και όχι στην καταστροφή. Είναι τουλάχιστον άδικο και επιπόλαιο να αποδομούμε  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ που τιμούν  με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα και συχνά, με πενιχρά μέσα, υποκαθιστούν ακόμα και το ίδιο το Κράτος σ’ αυτά που θα έπρεπε να  κάνει αλλά δυστυχώς δεν κάνει.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ όντως απεύθυνε αίτημα χρηματοδότησης του εγχειρήματος στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολίτες. Δεν πρόκειται για κάτι παράνομο ή σκοτεινό. Και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ το ποσό των 31.500 € έναντι του ποσού των 70.000 € που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε ήδη ξοδέψει από ίδιους πόρους στο διάστημα Απρίλιος 2011–Ιανουάριος 2012 για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ποτέ στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και η εκταμίευσή τους βρίσκεται υπό αμφισβήτηση εδώ και πολλούς μήνες στο Πράσινο Ταμείο. Σε μια περίοδο που οργανώσεις, όπως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προσπαθούν να είναι, όπως εξάλλου πρέπει, απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος το ίδιο το κράτος εγκρίνει και εν συνεχεία αμφισβητεί και καθυστερεί, αναιρώντας τις ίδιες του τις αποφάσεις ανάλογα με την αλλαγή των κυβερνήσεων, των Υπουργών και των υπαλλήλων του.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αμιγώς ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση κλείνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Μετράει πολλούς αγώνες και περιβαλλοντικές επιτυχίες. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μετράει 350 αρκούδες στην ελληνική φύση, 2 Πρότυπα Καταφύγια Άγριας Ζωής, 450 ελληνικούς ποιμενικούς σε στάνες και μαντριά της ελληνικής υπαίθρου, μια 24ωρης λειτουργίας Ομάδα Άμεσης Επέμβασης σε περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου και άγριας ζωής, διαχειριστικά σχέδια και προτάσεις για τις Αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, περιβαλλοντική εκπαίδευση κάθε χρόνο σε 100.000 μαθητές όλης της χώρας, 5.000 εθελοντές, επιστημονική συνέργεια με τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς για την άγρια ζωή και πολλά άλλα.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας οι πόροι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχουν μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, χρειαζόμαστε την ηθική και οικονομική υποστήριξη από κάθε πολίτη, από κάθε φορέα, από κάθε έναν που αξιολογεί το περιβάλλον της Ελλάδας ως προτεραιότητα.Ας εστιάσει λοιπόν ο κ. Νικολόπουλος την ενέργειά του στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα φαντάσματα και δεν υπάρχουν ούτε εικονικά στο διαδίκτυο και παρ όλα αυτά συνεχίζουν να είναι στο απυρόβλητο και να μην υποχρεούνται σε επιστροφή των αναπόδεικτων επιχορηγήσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!