Απέραντη χωματερή ο Ατλαντικός Ωκεανός

Δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων απ΄ ότι υπολογιζόταν αρχικά, βρίσκονται στο βυθό του Ατλαντικού ωκεανού σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική έκθεση, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο των Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι νέες μετρήσεις σε βάθος έως και 200 μέτρων από την επιφάνεια έδειξαν ότι ποσότητα μεταξύ 12 και 21 εκατομμυρίων τόνων μικροπλαστικών σωματιδίων, τριών από τα βασικότερα συστατικά των πλαστικών ειδών, υπάρχουν στο 5% της συνολικής πυκνότητας της θαλάσσιας έκτασης του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, σημαίνει ότι ο Ατλαντικός έχει μετατραπεί σε υγρή χωματερή για σχεδόν 200 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 65 ετών και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1950-2015, η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στη θάλασσα αυξήθηκε μεταξύ 17 έως και 47 εκατομμύρια τόνους.

«Το κυριότερο συμπέρασμα των μετρήσεων που κάναμε είναι ότι πλέον στον Ατλαντικό είναι συγκεντρωμένη μια απαίσια μεγάλη ποσότητα μικροπλαστικών σωματιδίων στην πυκνότητα του νερού, εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο αφού εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της κατανάλωσης ψαριών, οστρακοειδών και άλλων θαλασσινων. 

Επίσης διαταράσσει τη βιοποικιλότητα των ειδών στους ωκεανούς και προκαλεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο άμεσο μέλλον για την ανθρωπότητα έτσι ώστε να προστατευθεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη» δήλωσε η ωκεανολόγος και συμμετέχουσα στην έρευνα ερευνητής στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου Katsiaryna Pabortsava.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση