Απίθανη επίθεση ΠΟΜΙΔΑ σε ΥΠΕΝ για την αυτόνομη θέρμανση

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μία εξαιρετικά οξεία επίθεση εξαπέλυσε η ΠΟΜΙΔΑ κατά του ΥΠΕΝ, η οποία αγγίζει τα όρια της… γραφικότητας, με αφορμή το ζήτημα της αυτόνομης θέρμανσης διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.

Η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, την οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, με αφορμή πληροφορίες που έφθασαν στην Ομοσπονδία, ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία «για την αυθαίρετη αυτονόμηση θέρμανσης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η οποία θα προβλέπει ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στην ετήσια δαπάνη… συντήρησης του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης!

Μέχρι εδώ, κατανοητή η αντίδραση, θα έλεγε κανείς, καθώς η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό ζήτημα που προσπαθούν να λύσουν οι κυβερνήσεις εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια (πριν 3 περίπου χρόνια είχε εκδηλωθεί η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία), προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση και η αντίστοιχη μείωση χρήσης πετρελαίου. Για το ζήτημα είναι γνωστό ότι υπάρχουν κυρίως δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: αυτή που πιστεύει ότι πρέπει κάθε ιδιοκτησία (κάθε διαμέρισμα δηλαδή) σε μία πολυκατοικία να έχει δικαίωμα επιλογής του τρόπου θέρμανσης και εκείνη που πιστεύει ότι κάθε πολυκατοικία πρέπει να παραμένει για πάντα δέσμια του κανονισμού της πολυκατοικίας (ή της σύστασης ιδιοκτησίας) που συντάχθηκε με την κατασκευή της οικοδομής, η οποία κατά κανόνα στις παλαιές πολυκατοικίες προβλέπει κεντρική θέρμανση. Και η ΠΟΜΙΔΑ μπορεί ελεύθερα να επιλέγει ποια πρόταση θα υποστηρίζει. Και όπως τονίζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, να επιλέγει και ποιους ιδιοκτήτες θα στηρίζει: αυτούς που ενοικιάζουν ακίνητα ή αυτούς που ζουν σε αυτά…

Η κύρια στόχευση όμως της επιστολής, όπως προκύπτει από την ανάγνωσή της, δεν είναι να πάρει θέση στο ζήτημα ή να προτείνει λύσεις, αλλά να… παραπονεθεί γιατί δεν συναντάται ο Υπουργός με την ΠΟΜΙΔΑ. Και αν δεν μας πιστεύετε, προκύπτει από το κείμενο της ίδιας της επιστολής:

  • με αυτόν ξεκινά: «αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σ’ εσάς δημοσίως για μια ακόμη φορά καθώς, παρά τις επανειλημμένες  προσπάθειές μας, δεν έχετε ακόμη ορίσει συνάντηση με το ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ, όπως ζητούμε ήδη από τις 12.1.2017, για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας που μας αφορούν άμεσα».
  • και με αυτό τελειώνει: «τέλος επαναλαμβάνουμε για εκατοστή (περίπου) φορά τα αίτημά μας να ορίσετε συνάντηση με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, για τα πολύ σοβαρά πολεοδομικά θέματα που σας θέσαμε με την προχθεσινή επιστολή μας»

Όλοι έχουν διδαχθεί στο σχολείο ότι σε ένα κείμενο και σε μία επιστολή ο πρόλογος και ο επίλογος είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Και είναι το πρώτο που κοιτούν όσοι λαμβάνουν πολλές επιστολές…

Και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής απορεί: είναι δυνατόν να έχουν στείλει εκατό αιτήματα συνάντησης; Ο Γιώργος Σταθάκης είναι Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις από τον Νοέμβριο. Οπότε, κάθε δύο – τρεις μέρες η ΠΟΜΙΔΑ εξέφραζε αίτημα για συνάντηση με τον ΥΠΕΝ; Και αν είναι έτσι – που αμφιβάλουμε, καθώς δεν υπάρχουν εκατό αντίστοιχες αναφορές στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, παρά την τάση για ανακοίνωση σχεδόν κάθε επιστολής – μήπως είναι ταυτόχρονα και υπερβολική η απαίτηση για να έχει απαντήσει ο Υπουργός στην «προχθεσινή» επιστολή για τα σοβαρά πολεοδομικά θέματα που ακροθιγώς αναφέρουν; Διότι η αλήθεια είναι ότι κανείς στη χώρα, με την εξαίρεση ίσως του εκάστοτε Πρωθυπουργού, δεν περιμένει να του απαντήσει ένας Υπουργός μέσα σε δύο ημέρες… Ακόμη και οι βουλευτές περιμένουν εβδομάδες για τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου… Προφανώς η ΠΟΜΙΔΑ, στο άγχος της να φανεί «μαχητική», χάνει το μέτρο στην κριτική που ασκεί στον αρμόδιο Υπουργό.

Σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία υπογράφουν, εκ μέρους του ΔΣ, ο Πρόεδρος Στράτος Ι. Παραδιάς (Δικηγόρος-Πρόεδρος UIPI), ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Τσουτρέλης (Καθηγητής ΕΜΠ) και η Γενική Γραμματέας (Γραμματεύς, όπως αναφέρεται) Αιμιλία Δ. Βαδόκα (Αντιπρόεδρος ΕΙΕ), υπάρχουν και σαφείς πολιτικές αιχμές καθώς αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή θα έλθει σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, με τους κανόνες της επιστήμης αλλά ακόμη και με την φιλοσοφία του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου υπενθυμίζουν στον Υπουργό (πιθανόν να νομίζουν ότι το έχει ξεχάσει…) ότι αποτελεί εξέχον στέλεχος…. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην επιστολή, που στηρίζει τις «συλλογικότητες», με μία τέτοια ρύθμιση θα καταργήσει και θα εμπαίξει τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών όλης της χώρας, που είναι η θεσμοθετημένη και πλέον διαδεδομένη «συλλογικότητα» στον ελληνικό χώρο! «Ταυτόχρονα το κόμμα σας, στην αντιπαράθεση μεταξύ των «μη εχόντων» (αυτών που δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης) και των «εχόντων» (που θέλουν να αυτονομηθούν) θα ταχθεί αναφανδόν υπέρ των «εχόντων», τους οποίους θα βοηθήσει να εγκαταλείψουν τους υπόλοιπους στην τύχη τους! Αν πράγματι αυτές είναι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας που ετοιμάζεται, τότε βρισκόμαστε το δίχως άλλο ενώπιον μιας ιδιαίτερα εντυπωσιακής πολιτικής μετάλλαξης, που δεν έχει εύκολη εξήγηση», σημειώνεται στην επιστολή.

Και αν θεωρείτε ότι ο αρχικός σχολιασμός περί «γραφικότητας» της ανακοίνωσης είναι υπερβολικός, αξίζει να δείτε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία συνοδεύει μία διόλου κολακευτική φωτογραφία του Υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, παραμορφωμένη ή/και γραφιστικώς επεξεργασμένη, την οποία δύσκολα θα βρείτε σε πολλά άλλα σημεία του διαδικτύου, για έναν πολυφωτογραφημένο πολιτικό…

Το κορυφαίο σημείο όμως της επιστολής είναι ένα άλλο… Στο σημείο που αναφέρεται σε «αντιαισθητική» παρέμβαση σε προσόψεις χιλιάδων πολυκατοικιών προειδοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο ότι η διέλευση εξωτερικών σωληνώσεων και η εγκατάσταση ατομικών λεβήτων «εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους πυρασφαλείας στα πολυόροφα κτίρια, με πρόσφατο παράδειγμα την φωτιά που αποτέφρωσε το Grenfell Tower του Λονδίνου και πολλούς από τους άτυχους ενοίκους του, η οποία φαίνεται ότι δεν δίδαξε κανέναν από αυτούς που σας εισηγούνται μια τέτοια λύση». Η ΠΟΜΙΔΑ προσπαθεί να κατηγορήσει το ΥΠΕΝ ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια των πολιτών! Και μάλιστα με παράδειγμα ένα τραγικό συμβάν που δεν είχε να κάνει σε τίποτε με το φυσικό αέριο, καθώς, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ξέσπασε από ηλεκτρική συσκευή και επεκτάθηκε λόγω ακατάλληλου θερμομονωτικού υλικού! Εντυπωσιάζει πραγματικά η επίκληση μιας ανθρώπινης τραγωδίας για την επίτευξη οικονομικού οφέλους… Και μάλιστα όταν για το θέμα που αφορούσε η τραγωδία, όπως αυτό της θερμομόνωσης, η ΠΟΜΙΔΑ δεν στέλνει δημοσίως καμία επιστολή – ίσως γιατί στην περίπτωση εργασιών θερμομόνωσης σε πολυκατοικίες έχουν διαφορετικά κριτήρια…

Πέρα όμως από το «άγχος συνάντησης» που βγάζει η επιστολή και τους λεκτικούς ακροβατισμούς για λόγους εντυπωσιασμού, η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ θίγει σημαντικά θέματα ουσίας. Και κυρίως θίγει το εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης (ή της αύξησης…) της ενεργειακής φτώχειας – ακόμη και δεν το αναφέρει με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με της επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτησίες που αποκόπτονται από την κεντρική θέρμανση, θα εξακολουθούν να επωφελούνται από τη θέρμανση των γειτονικών διαμερισμάτων, όταν το κεντρικό σύστημα λειτουργεί. «Με τη ρύθμιση που προωθείται, «οι πλούσιοι θα θερμαίνονται με δαπάνες των φτωχότερων κατά τεκμήριο νοικοκυριών ενώ ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης γι΄αυτούς θα εκτοξευτεί στα ύψη, αναγκάζοντάς τους να την κλείσουν οριστικά»!

Ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «η διατήρηση της «συμμετοχής» όσων αποκοπούν αυθαίρετα στη κυριολεκτικά ασήμαντη δαπάνη συντήρησης του κεντρικού καυστήρα, ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια προσχηματικού χαρακτήρα προσέγγιση, θα αποτελεί πρόδηλο εμπαιγμό των υπολοίπων συνιδιοκτητών, και διαβατήριο για κάθε αυθαίρετη παρέμβαση στις πολυκατοικίες, χωρίς κανένα όριο και καμιά δυνατότητα ελέγχου».

Τέλος, η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, καλεί τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη να σκεφθεί ότι «η εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων καυστήρων αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, και δεκάδων μετρητών και σωλήνων στις προσόψεις και τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών όλης της χώρας, εκτός από αντιαισθητική και αντιοικονομική, εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους πυρασφαλείας στα πολυόροφα κτίρια», χρησιμοποιώντας το ατυχέστατο παράδειγμα του Λονδίνου που προαναφέραμε…

Η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της καταλήγει να ζητήσει από τον Υπουργό να μην επιβεβαιώσει το περιεχόμενο μιας τέτοιας τροπολογίας και να μην προωθήσει οποιαδήποτε ρύθμιση «θεσπίζει με νόμο την κοινωνική αδικία και επιβραβεύει την αυθαιρεσία των «εχόντων» σε βάρος των υπολοίπων, στις πολυκατοικίες όλης της χώρας», τονίζοντας παράλληλα ότι έχει κάνει στο παρελθόν συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη, δίκαιη και ασφαλή πρόταση για επίλυση του ζητήματος.

Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να τονίσουμε κάτι που δεν είναι προφανές. Το υπόβαθρο της συζήτησης έχει ακόμη μία σοβαρή παράμετρο, ακόμη και αν δεν το παραδέχεται δημοσίως κανένας από τους εμπλεκόμενους:

  • αν θα δοθεί τέτοια νομοθετική λύση η οποία θα επιτρέπει να ενταχθεί στο νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ η δαπάνη για ατομικό – αυτόνομο λέβητα, εγκαταστάσεις (και συσκευές, ίσως…) φυσικού αερίου στα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Και σε αυτό είναι εξίσου μεγάλο το οικονομικό ενδιαφέρον…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση