Απίστευτο: Έφτασε το 2016 για να αποκτήσει η Νάουσα κάδους απορριμμάτων (φωτο)

Μεγάλη Δευτέρα είναι για τη Νάουσα και τους κατοίκους της η 9η Μαΐου. Για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι προγραμματισμένος ο διαγωνισμός για την προμήθεια από τον δήμο περίπου 1100 κάδων συλλογής απορριμμάτων, η προμήθεια των οποίων αναμένεται να βάλει τέλος σε ένα περιβαλλοντικό και αισθητικό έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην όμορφη μακεδονική πόλη, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. 

11

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο –και είναι απίστευτο- ο δήμος Νάουσας των 35.000 κατοίκων, της μίας πόλης και των 15 κοινοτήτων, δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κάδους αποκομιδής απορριμμάτων. Έτσι οι κάτοικοι αφήνουν τα σκουπίδια σε σακούλες της επιλογής τους στην είσοδο των σπιτιών και των πολυκατοικιών, απ’ όπου τα συλλέγουν οι υπηρεσίες του δήμου. Συχνά όμως πριν από τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας τις σακούλες επισκέπτονται αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλοι, αλλά και τρωκτικά, που αναζητούν τροφή. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για αγροτική περιοχή. Σε αυτή τη διαδικασία τα δέσποτα ανοίγουν τις σακούλες και σκορπίζουν το περιεχόμενο τους γύρω τριγύρω. Αυτό που λέει με μεταφορική έννοια σε ένα τραγούδι του ο Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ «τα σκουπίδια κάνουν πάρτι στα στενά» στη Νάουσα συμβαίνει στην κυριολεξία. Στην ερώτηση πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, χωρίς να ξεσηκώνεται ο κόσμος, κάτοικος της Νάουσας σχολίασε θυμόσοφα. «Η ανοχή έγινε συνήθεια κι έτσι η κοινωνία δεν έδωσε στο θέμα τη σημασία που πρέπει και δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ οργανωμένα». Κι όλα αυτά σε ένα δήμο που έχει τουριστική κίνηση και σχεδιάζει πρωτοβουλίες για να αυξήσει την επισκεψιμότητα, με στόχο να ενισχύσει αυτή την εναλλακτική πηγή εσόδων και για την οικονομία και την αγορά της περιοχής!

88

Ο δήμαρχος Νίκος Κουτσουγιάννης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, προσπάθησε να λύσει το θέμα στη λογική του κατεπείγοντος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ή μάλλον στάθηκε άτυχος, αφού μέχρι σήμερα δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια κάδων στη Νάουσα αποδείχθηκαν ατελέσφοροι. Στον ένα το πρόβλημα ήταν τα οικονομικά προβλήματα της μοναδικής ελληνικής εταιρίας κατασκευής μεταλλικών κάδων και στον δεύτερο το κλείσιμο των τραπεζών πέρσι το καλοκαίρι και τα capital controls, που δεν επέτρεψαν σε όσες εταιρίες το επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως πιστεύει ο δήμαρχος Νάουσας μέχρι τα τέλη Ιουνίου το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της 9ης Μαΐου μπορεί να έχει μετατραπεί σε συμβάσεις και από τα τέλη Ιουλίου να ξεκινήσει η παράδοση των κάδων, που θα ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο.

33

Οι αριθμημένοι κάδοι -640 πλαστικοί και 440 μεταλλικοί, συνολικού προϋπολογισμού 326.000 ευρώ- θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία στους δρόμους που έχουν χωροθετηθεί από το δήμο με τη συνεργασία της τροχαίας. Μετά οι δημότες θα λάβουν έγγραφη ενημέρωση από το δήμο ποιος είναι ο κάδος που μπορούν να χρησιμοποιούν για τα σκουπίδια τους, ώστε στο θέμα που σήμερα είναι ντροπή και όνειδος για τη Νάουσα να μπει μια τάξη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται.

44

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την προμήθεια των κάδων συλλογής απορριμμάτων ο δήμος Νάουσας έχει συμφωνήσει με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΕ κατά 35%, για την άμεση χορήγηση 350 μπλε κάδων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Έτσι εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το 75% του δήμου από 30%, που είναι σήμερα. Βέβαια οι μπλε κάδοι που υπάρχουν σε κάποια σημεία στη Νάουσα δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού ελλείψει των πράσινων και των μεταλλικών πολλοί δημότες αποθέτουν τις σακούλες των σκουπιδιών τους κάδους ανακύκλωσης!

55

66

10

12

77

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.