Απαλλάχθηκε οριστικά από τον αμίαντο το πρώην εργαστάσιο Χίτζου (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα μια σοβαρότατη απειλή για την υγεία 700 και πλέον μαθητών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής Ανθοκήπων - Καρατάσιου, του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, δίνεται σήμερα με την απομάκρυνση των τελευταίων 41 τόνων αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για δέκα χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου καθυστερούσε τη λύση του προβλήματος. Έτσι με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησε μια συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία Polyeco A.E., αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων και ολοκληρώθηκαν μετά από 5 ημέρες, με την αποξήλωση και απομάκρυνση 80 τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών. Τα υλικά συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους και φορτώθηκαν σε 5 μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό που ήταν ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά, καθώς, αν και στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια έφταναν τους 121, γιατί υπήρχε πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν ήταν εφικτός ο διαχωρισμός τους.

Οι 41 τόνοι αμιαντούχων υλικών παρέμεναν συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου μέχρι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, φορέα υλοποίησης του έργου, για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνσή τους από το Πράσινο Ταμείο.

Τον τελευταίο χρόνο η δημοτική αρχή κατάφερε να προχωρήσουν όλες οι σχετικές εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες διαγωνισμού και έτσι σήμερα, σε συνεργασία με την Polyeco A.E. που προέκυψε ξανά ανάδοχος από τον σχετικό διαγωνισμό, εκφορτώθηκε και απομακρύνθηκε και το υπόλοιπο των 41 τόνων αμιάντου, δίνοντας οριστική λύση σε ένα μια χαίνουσα περιβαλλοντική πληγή, που απασχολούσε για χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης είπε ότι «από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, το 2014, αυτό το πρόβλημα ήταν η προτεραιότητά μας», χαρακτήρισε «πολύ καλή τη σημερινή ημέρα για την περιοχή», τονίζοντας ότι «με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις ο δήμος επιχειρεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα με τα απόβλητα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εταιρείας Polyeco για τη Βόρεια Ελλάδα, Γιάννης Καρακόλης, είπε ότι τα υλικά παρέμεναν όλο αυτό το διάστημα συσκευασμένα σε ασφαλείς μεγάλους σάκους. «Σήμερα φορτώθηκαν σε μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό τους, που είναι ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Γερμανία», εξήγησε ο κ. Καρακόλης.

Τη διαδικασία εκφόρτωσης και απομάκρυνσης παρακολούθησαν υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση