Απαραίτητες οι επενδύσεις για νέα γήπεδα γκολφ με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ο βέλτιστος συνδυασμός μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί ζητούμενο στις τουριστικές επενδύσεις και δη στις υποδομές των γηπέδων γκολφ, που για να λειτουργούν, χρειάζεται να απομυζούν σημαντικούς φυσικούς πόρους, αλλά την ίδια στιγμή είναι και πόλοι έλξης τουριστών υψηλού εισοδήματος.

Η κατασκευή νέων γηπέδων γκολφ αποτελεί μία διαδεδομένη πρακτική σε άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά η Ελλάδα διαθέτει μόλις επτά γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών.

Μία πρόσφατη μελέτη της KPMG κατέδειξε ότι η χώρα μας θα εξασφάλιζε κάθε χρόνο ένα εκατ. πρόσθετες διανυκτερεύσεις από παίκτες γκολφ, εφόσον είχε τις υποδομές για να τους προσελκύσει, ενώ η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να επεκταθεί τουλάχιστον κατά τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ δυστυχώς έχει και επιπτώσεις για το περιβάλλον και απαιτείται κατάλληλη διαχείριση αυτών των συνεπειών, σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ειδικότερα, ένα γήπεδο γκολφ έχει µεγάλες απαιτήσεις άρδευσης, έστω και εποχικές, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική κατανάλωση νερού. Έτσι, κατά μέσο όρο, καταναλώνει ετησίως περίπου 1.000.000 µ3 νερό, το ισοδύναμο του νερού που απαιτείται για 370 πισίνες ολυµπιακών διαστάσεων ή της κατανάλωσης νερού µίας πόλης πληθυσµού 11.000 κατοίκων.

Για τη συντήρηση του χλοοτάπητα των γηπέδων απαιτείται εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι κυρίως χηµικά και όχι οργανικά, με αποτέλεσμα την ρύπανση και αλάτωση του εδάφους, καθώς και των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.

Ζήτημα προκύπτει και από την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την ανακύκλωση και αφαλάτωση νερού για τα γήπεδα γκολφ, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολλές λύσεις ενεργειακής αυτονομίας των γηπέδων με «πράσινες» επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να προκαλέσει και την αποψίλωση δασικών εκτάσεων με τις όποιες αλλαγές στο µικροκλίµα της περιοχής και με αρνητικές συνέπειες για την διάβρωση του εδάφους.

Από την άλλη πλευρά, το γκολφ μπορεί να αποτελέσει ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην εισροή χρήματος από το εξωτερικό.

Οι σχεδιασμοί των γηπέδων θα πρέπει να γίνονται πάντα σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, αφού έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη και υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Επομένως εκτός από τα απαραίτητα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για την κατασκευή ανάλογων υποδομών, χρειάζεται και η θεσμική εμπλοκή της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση