Απειλείται με αποξήρανση ο υγρότοπος Ντονιάνα της Ισπανίας

Το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα της Ισπανίας οδεύει προς τη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά των απειλών που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος.Το νερό που φτάνει στον υγρότοπο της Ντονιάνα έχει μειωθεί κατά 80%, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο αποξήρανσης.

Μετά από καταγγελίες του WWF και άλλων οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες κατά της ισπανικής κυβέρνησης για την κακοδιαχείριση των υδάτων της Ντονιάνα επειδή υπάρχουν 1.000 παράνομα πηγάδια και 3.000 εκτάρια παράνομων αγροκτημάτων.

«Η προστασία της Ντονιάνα δεν είναι απλά ένα θέμα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος. Η Ντονιάνα είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους στον κόσμο, δίνει καταφύγιο σε εκατομμύρια πουλιά και απειλούμενων ειδών, αποτελεί το αστέρι των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Ντελ Όλμο, διευθυντής του WWF Ισπανίας.

Οι επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής γεωργίας και τροποποιήσεων των ποταμών που τροφοδοτούν τον υγρότοπο, έχουν ως αποτέλεσμα η Ντονιάνα να έχει χάσει το 80% των φυσικών βάλτων της από τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: είτε η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαφύλαξη αυτής της ζωτικής σημασίας περιοχής που παρέχει οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, ή θα επιτρέψει την υπερεκμετάλλευσή της ως το σημείο δίχως επιστροφή. Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη και τώρα έχουμε την ντροπιαστική προοπτική της τοποθέτησης στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς », δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ισπανίας.

  • 6 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο στη Ντονιάνα
  • Φιλοξενεί πάνω από 4.000 είδη ζώων και φυτών
  • Προσφέρει καταφύγιο για τον ιβηρικό λύγκα, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή του κόσμου
  • Προσφέρει θέσεις εργασίας από την αλιεία, τη γεωργία, την επιστημονική έρευνα και τον οικοτουρισμό στους 200.000 κατοίκους της περιοχής

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση