Απελευθέρωση δύο χελωνών CARETTA CARETTA

Το Ενυδρείο Κρήτης προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να παρακολουθήσουν για μία ακόμη φορά απο κοντά την απελευθέρωση δύο χελωνών CARETTA CARETTA  που παρέμειναν στο χώρο μας για λόγους περίθαλψης. Σας περιμένουμε όλους λοιπόν την Τρίτη 11/12 και ώρα 12:00 π.μ. στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο για να ενθαρρύνουμε μαζί και να καθοδηγήσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε αδύναμη στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, την Δευτέρα 28/3/2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της. Σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, έγινε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα από τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Π. Nικηφοράκη δυστυχώς χωρίς επιτυχία λόγω της θέσης που είχε το αγκίστρι στον οισοφάγο του ζώου. Επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου όπου εφαρμόστηκε η μετεγχειρητική αγωγή.

Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, 15 μήνες μεταγενέστερα της πρώτης, διαπιστώθηκε σημαντική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που επιτρέπει την απελευθέρωση του ζώου. Γι αυτό σήμερα, μετά από 20 μήνες παραμονής στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη με ειδική μάρκα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η δεύτερη  χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, την Δευτέρα 4/6/2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης  όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στην ακτινογραφία και κατόπιν γενικής εξέτασης, παρατηρήθηκε τμήμα αγκιστριού η αφαίρεση του οποίου δεν κρίθηκε απαραίτητη από τον συνεργάτη κτηνίατρο  Π. Nικηφοράκη. Σήμερα, 6 μήνες από την άφιξή της, με την φροντίδα του προσωπικού, έχοντας επανέλθει
στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής, μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους  Αγαπητό Χρυσογόνο, Δημήτριο Μαυρή και Πέπη
Σουργιαδάκη για την άμεση και πολύτιμη βοήθειά τους που σαν αποτέλεσμα είχε τη σωτηρία των ζώων. Η ιστορία των δύο χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί  προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποίησει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι  δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και δύο ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν» τόνισε  ο Μιχάλης Παπαδάκης, διευθυντής
Ενυδρείου Κρήτης.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!