Απελευθέρωση Ροδοπελεκάνου στη λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος

Η μικρή Ρόδη είναι ένας Ροδοπελεκάνος (Pelecanusonocrotalus) που απελευθερώθηκε πριν λίγες ημέρες στη λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος. Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με τον Άρη Χρηστίδη, μέλος του ΕΚΠΑΖ.

Η Ρόδη είχε προσγειωθεί μάλλον ανώμαλα στην Κεραμωτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει. Σύντομα ένας ευαισθητοποιημένος κάτοικος την εντόπισε και την φρόντιζε στην αυλή του για τρεις μέρες. Στη συνέχεια επικοινώνησε με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και άμεσα το προσωπικό του Φ.Δ. έσπευσε στην περιοχή για να την συλλέξουν. Την προώθησαν στην Θεσσαλονίκη, στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, για περίθαλψη. Η μικρή Ρόδη (2 χρονών) που πλέον απέκτησε όνομα, είχε και ταυτότητα. Στο αριστερό της πόδι έφερε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι από την Τουρκία.

Οι ροδοπελεκάνοι είναι μεταναστευτικά πουλιά. Διαχειμάζουν στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής και έρχονται στη μικρά Ασία και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να φωλιάσουν. Παρόλο που είναι πολυπληθές είδος, στην Ελλάδα που αποτελεί το δυτικότερο μέρος εξάπλωσής του, εμφανίζεται σε πολύ μικρότερους αριθμούς από τον κατά πολύ σπανιότερο και παγκοσμίως απειλούμενο Αργυροπελεκάνο.

Περίπου είκοσι μέρες χρειάστηκε να παραμείνει στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή, μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Ελαφρώς αδύνατη, αλλά πολύ ζωηρή κρίθηκε σκόπιμο να απελευθερωθεί κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της.

Έτσι, η Ρόδη την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον, στη λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση