Τοξική πια η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εστίες σκουπιδιών, μολυσματικής και τοξικής επικινδυνότητας, πολιουρκούν τη Ζάκυνθο. Η κατάσταση είναι απογοητευτική, ιδιαίτερα στα χωριά του νησιού, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην αποκομιδή απορριμμάτων, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σα να μην έφτανε αυτό, τον τελευταίο καιρό εκδηλώνονται και φωτιές σε σωρούς σκουπιδιών. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά κυρίως εντός της οικιστικής περιοχής και η κατάσταση πλέον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς ο καπνός είναι τοξικός», είπε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, o διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Στεμπίλης. 

Επιπλέον, σε δασικές περιοχές του νησιού υπάρχουν ανεξέλεγκτες ποσότητες με σκουπίδια που αποτελούνται από εύφλεκτα υλικά και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές, κατά την αντιπυρική περίοδο, προειδοποιεί ο κ. Στεμπίλης και υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από συγκεκριμένα σημεία».

zante fotia 2 (540 x 720)

Αν και στην πόλη γίνεται μερικώς η αποκομιδή των σκουπιδιών, δυστυχώς η κατάσταση στα χωριά του νησιού είναι απελπιστική. Ορισμένοι κάτοικοι, εθελοντικά, προσπαθούν να κάνουν διαχείριση των σκουπιδιών.

«Στα χωριά είναι τεράστιες οι ποσότητες, χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Δοκιμάζονται αναμφισβήτητα τα όρια ασφαλείας για τη δημόσια υγεία καθώς αλλά και η οικονομία του νησιού», είχε πει ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Λαγανά κ. Μποτώνης.

Η Greenagenda.gr φέρνει σήμερα στο φως μία ακόμη αναφορά της Διεύθυνσης ∆ηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας Π.Ε. Ζακύνθου σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένη και εξαιρετικά επείγουσα η αποκομιδή των σκουπιδιών.

«Οι χώροι συγκέντρωσης των απορριμμάτων έχουν μετατραπεί σε πολλαπλές ανθυγιεινές εστίες, με μολυσματικό και ενδεχομένως τοξικό χαρακτήρα. Η δυσοσμία είναι έντονη, τα στραγγίδια ρέουν στους δρόμους, αδέσποτα ζώα και οχήματα διασκορπίζουν τα απορρίμματα και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί  μεταφέρονται με τα υποδήματα σε οικείες, σχολεία και χώρους εργασίας. Η ανάπτυξη του πληθυσμού των τρωκτικών και των εντόμων αναμένεται να είναι μεγάλη με συνακόλουθη αύξηση των νοσημάτων που μεταφέρονται από αυτά (λεπτοσπείρωση, δυσεντερίες κ.α.)», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην αναφορά αυτή.

zante fotia 3 (720 x 281)

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 - 5000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους και η κατάσταση στο νησί δείχνει να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να προκύψει εμπλοκή στην υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό διότι, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν στο νησί τα μηχανήματα του ιδιώτη, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος της εγκατάστασης τους.

zante fotia 4 (720 x 318)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση