Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σχεδιάζουν οι Νήσοι Φερόες

Οι Νήσοι Φερόες στον Ατλαντικό Ωκεανό έχουν διαμορφώσει μια σειρά σεναρίων για ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ο άνεμος, το νερό, ο ήλιος, οι αντλίες θερμότητας, τα φύκια και μπαταρίες θα είναι τα κύρια στοιχεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δημόσιες αρχές των νησιών με τη βοήθεια ειδικών έχουν θέσει ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο μισό έως το 2025 ενώ σχεδιάζουν την απεξάρτηση τους ολοκληρωτικά από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, εντός του 2030. Ήδη, οι ειδικοί των Νήσων Φερόες και της Δανίας ξεκίνησαν να υπολογίζουν τους τρόπους για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι και μάλιστα έχουν ετοιμάσει πακέτο μέτρων για το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι εισαγωγές των ορυκτών καυσίμων για ενεργειακή κατανάλωση, νωρίτερα από το 2030, εστιάζοντας στην αιολική ενέργεια, τις ανεμογεννήτριες, τους ηλιακούς ενεργειακούς σταθμούς, τα φύκη, τις μπαταρίες και τις αντλίες θερμότητας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της έρευνας και της τεχνολογίας της δανέζικης υπηρεσίας ενέργειας Γιόργκεν Κρίστενσεν, δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια στην προσπάθεια των Νήσων Φερόες να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 - και, κατ 'επέκταση, να γίνουν η πιο πράσινη ομάδα νησιών στον κόσμο.  Ωστόσο, τα σενάρια των ειδικών υπογραμμίζουν ότι για τη μετάβαση αυτή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις. «Οι Νήσοι Φερόες είναι σημαντικό να χαράξουν μια βέλτιστη οικονομική στρατηγική» υποστηρίζει ο κ. Κρίστενσεν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση