ΑΠΕ: Γραφειοκρατία και νομοθεσία μπλοκάρουν τον υβριδικό σταθμό στη Σίφνο - Το χρονικό

του Νίκου Αβουκάτου

Σκάλωσε η εκκίνηση του πράσινου πρότζεκτ του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου ΣΥΝ.Π.Ε (Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου), σε ένα νησί, μάλιστα, που επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το πρώτο ελληνικό νησί για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ».

Η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου έχει προτείνει λύσεις για τη βιώσιμη επάρκεια σε ενέργεια ήδη από το 2015. Συγκεκριμένα, ένας υβριδικός σταθμός αποτελούμενος από τέσσερις ανεμογεννήτριες και μία αντλησιοδεξαμενή, θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της Σίφνου ακόμη και τις εποχές της πιο μεγάλης ζήτησης, τον Αύγουστο.

Η πρόταση αυτή επαινέθηκε από διάφορους φορείς στην Ευρώπη και έτσι η Σίφνος επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το πρώτο ελληνικό νησί για την πρωτοβουλία. Μάλιστα η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μνημόνευσε τη Σίφνο ως ένα από τα ελληνικά νησιά πρωτοπόρους στην ενεργειακή μετάβαση.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται και θα διατίθεται από την ίδια την κοινωνία της Σίφνου σε συμφέρουσες τιμές που δεν διατρέχουν κίνδυνο ξαφνικών και παράλογων αυξήσεων αφού δεν εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες», λέει στη Greenagenda.gr ο Κώστας Σούλης, πρόεδρος του ΔΣ «Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου».

Όπως εξηγεί ο κ. Σούλης, παρά τις καλές προθέσεις στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο, στην πράξη η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου έχει συναντήσει από το ξεκίνημά της μέχρι και τώρα σοβαρά νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το χρονικό της... καθυστέρησης υλοποίησης του project

Η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου υπέβαλε την πρότασή της για Υβριδικό Σταθμό στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2016 για να λάβει άδεια παραγωγής σύμφωνα με τον τότε νόμο που όριζε και μηχανισμό καθορισμού τιμής για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά επί 4 χρόνια δεν έλαβε απάντηση. Έλαβε άδεια παραγωγής τον Σεπτέμβριο 2020, όταν πλέον ο νόμος είχε αλλάξει.

Ο νέος νόμος προέβλεπε απλοποιημένες βεβαιώσεις παραγωγού, χωρίς να ορίζει μηχανισμό προσδιορισμού τιμής. Για να περιορίσει τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων ο νόμος απαίτησε εγγυητικές επιστολές αξίας 35.000€/ΜW και υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου και διασύνδεσης με το δίκτυο μέσα σε πολύ στενές χρονικές προθεσμίες. Ο συνδυασμός του ύψους της εγγυητικής επιστολής (400.000€ για την πρόταση της Σίφνου), της στενής προθεσμίας και της ανυπαρξίας μηχανισμού τιμολόγησης, υποχρέωσε την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου να εγκαταλείψει την άδεια παραγωγής που είχε λάβει, προσμένοντας ολοκλήρωση και βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου πριν υποβάλει νέα αίτηση.

«Η δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει το μοντέλο της ενεργειακής δημοκρατίας ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τις ενεργειακές κοινότητες πρέπει να βρει εφαρμογή από τους αρμόδιους στο κανονιστικό και στο οικονομικό επίπεδο. Μία ενεργειακή κοινότητα με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και με τη συμμετοχή του δήμου, εξ ορισμού είναι μια σοβαρή προσπάθεια που δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα κανονιστικά εμπόδια. Αντίθετα, αξίζει να έχει και οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο της υλοποίησης. Η πρόταση της Σίφνου θα μπορούσε λάβει επιδότηση ως καινοτόμο πρότυπο (innovative pilot project) που αξίζει να χρηματοδοτηθεί ως πρότυπο για άλλα νησιά και παράκτιες περιοχές. Αλλά, εφόσον υπάρξει θετικό κανονιστικό πλαίσιο και μηχανισμός τιμολόγησης, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και για ιδιώτες επενδυτές», εξηγεί ο κ. Σούλης.

Ο σχεδιαζόμενος Υβριδικός Σταθμός θα τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό μονάδες αφαλάτωσης που θα καλύπτουν πλήρως τις οικιακές, τουριστικές και αγροτικές ανάγκες ύδρευσης του νησιού. Επίσης θα ανοίξει τον δρόμο για την οδική και ακτοπλοϊκή ηλεκτροκίνηση, όπως ήδη έδωσε το παράδειγμα η Χάλκη.

Δείτε: Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της Ελλάδας - Πώς θα «πρασινίσει»

«Δεν έχουμε καιρό. Οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα από την κυβέρνηση αλλά και από εμάς τους ίδιους, τους πολίτες κάθε τοπικής κοινότητας. Η μετάβαση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα στις ελληνικές ΑΠΕ είναι πρώτη εθνική προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η ενέργεια είναι ένα από τα πλέον βασικά αγαθά για την επιβίωση και την πρόοδο κάθε ανθρώπινης κοινωνίας και βέβαια και της κοινωνίας της Σίφνου. Η κρίση στην Ουκρανία και οι συνέπειες που έχει ήδη επιφέρει στις τιμές και στη διαθεσιμότητα των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να εξασφαλιστεί το συντομότερο ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία στη χώρα μας και στον τόπο μας, τη Σίφνο», υπογραμμίζει καταλήγοντας ο κ. Σούλης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση