Απλά μαθήματα εξοικονόμησης ενέργειας για το καλοκαίρι

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε πώς να λειτουργήσετε το κλιματιστικό τώρα που «σφίγγουν» οι ζέστες, προκειμένου να επιτύχετε και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας;

Έχετε δοκιμάσει με μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των διάφορων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και να υποστηρίξετε έτσι την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, με στόχο να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η καμπάνια υποστηρίζεται από μία σχετική διαδικτυακή πύλη (www.energysavingsteam.eu), η οποία περιέχει μία σειρά από συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και σχετικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Ορισμένες από αυτές τις συμβουλές, που είναι και επίκαιρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είναι οι ακόλουθες:

  • Βάλτε σε λειτουργία το κλιματιστικό μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 25°C. Για κάθε βαθμό κάτω από αυτή τη θερμοκρασία, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 3-4%.
  • Η φυσική ψύξη των κατοικιών με το άνοιγμα των παραθύρων κατά τις καλοκαιρινές νύχτες περιορίζει έως και 21% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη.
  • Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής. Οι ανεμιστήρες οροφής προσφέρουν αίσθηση δροσιάς έως και 5 βαθμούς πιο κάτω από την τρέχουσα θερμοκρασία. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας τους είναι φθηνότερο από του κλιματιστικού.
  • Κλείστε το κλιματιστικό πριν φύγετε από το σπίτι. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στο επίπεδο που αισθάνεστε άνετα.
  • Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία δεν ενδείκνυται. Για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, κάνετε εξοικονόμηση σε ποσοστό περίπου 11%.
  • Τα παράθυρα με διπλά τζάμια και η αντικατάσταση των φθαρμένων μονώσεων συμβάλλουν στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό.
  • Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε εύκολα μέχρι και 39 ευρώ/έτος. Το έξυπνο πολύμπριζο μπορεί να βοηθήσει στην απενεργοποίηση συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.