Απλοποιείται η αδειοδότηση για σταβλικές εγκαταστάσεις

 

Είδηση έβγαλε η χθεσινή συνάντηση της Υφυπουργού Οικονμίας Θεοδώρας Τζάκρη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με κτηνοτρόφους της Πέλλας. Στην σχετική ανακοίνωση «κρύβεται» το ξεκίνημα νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΝ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε στους παριστάμενους ότι συγκρότησε ήδη ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή συναρμοδίων υπηρεσιών (Περιβάλλοντος, Δασικής Υπηρεσίας κλπ) ώστε να προχωρήσει άμεσα αλλαγή του νόμου με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων συνολικά, μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη - και πάντως πριν τη λήξη της παράτασης στις 12/9/2016! Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες της Greenagenda.gr δεν έχει φύγει ακόμη το υπογεγραμμένο έγγραφο από το γραφείο του Υπουργού, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο το αργότερο.

tzak

Όσον αφορά το θέμα της νόμιμης λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων στη συζήτηση με τους κτηονοτρόφους της Πέλλας σημειώθηκε ότι, παρά τις παρατάσεις και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, μόνο το 10% του συνόλου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχει αδειοδοτηθεί, αλλά τονίστηκε ότι ένα μέρος του προβλήματος αντιμετωπίστηκε ήδη με την άδεια παράτασης στο πλαίσιο του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της απλοποίησης της αδειοδότησης για όλες τις δραστηριότητες, καθώς σχετικές αποφάσεις έχει πάρει ήδη το ΚΥΣΟΙΠ, όπως παρουσίασε αναλυτικά η Greenagenda, η Υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη «τρέχει» το θέμα σε συνεργασία με φορείς της αγοράς, όπως καταγράψαμε στο σχετικό ρεπορτάζ προ ημερών, ενώ και το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει αρκετές σχετικές πρωτοβουλίες (δείτε εδώ και εδώ).

Σε αυτό το πλαίσιο της υλοποίησης της κεντρικής αυτής επιλογής, όπως φαίνεται από τις αλλεπάλληλες και συνεχείς σχετικές ανακοινώσεις, μπαίνει και το ΥΠΑΑΝ στο παιχνίδι με το χρονίζων ζήτημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων που ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια σχεδόν όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας και κυρίως τους μικρούς και μεσαίους. Αν και βρισκόμαστε ακόμη σε επίπεδο ανακοινώσεων και προθέσεων, η κατεύθυνση είναι σαφής. Ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε και μέχρι το Σεπτέμβρη θα υπάρχει ένα σαφές και απλό πλαίσιο αδειοδότησης για τα «μαντριά» όλης της χώρας...

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση