ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015

Τα 10,9 δισ. ευρώ άγγιξαν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2015, μετά από μια μικρή πτώση τον Οκτώβριο του 2015. Έτσι, ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν σημειωθεί το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην αξία των εξαγωγών σημείωσαν τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή, όπως επίσης το σιτάρι και τα ζώντα ζώα. Ωστόσο, από την άλλη κρασί και οινοπνευματώδη ποτά κατέγραψαν μηνιαίες πτώσεις.

Επιπλέον, η αξία των αγροδιατροφικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 5,7% προς τρίτες χώρες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, αυξήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες οι εξαγωγές προς ΗΠΑ, Κίνα – η οποία είναι τώρα ο δεύτερος κορυφαίος προορισμός αντικαθιστώντας τη Ρωσία –, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Νότιο Κορέα.

Σταθερές οι αγροτικές εισαγωγές της ΕΕ το Νοέμβριο

Τέλος, οι εισαγωγές αγροτδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ παρέμειναν στα 9,5 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα. Αυξημένες ήταν οι εισαγωγές τροπικών φρούτων και δημητριακών (εκτός σιταριού), ενώ οι εισαγωγές ελαίων και εσπεριδοειδών μειώθηκαν.

Το εμπορικό ισοζύγιο για όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ το Νοέμβριο του 2015, ήταν πλεονασματικό στις εξαγωγές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση