Λάρισα: Εάν ανακυκλώνεις, θα έχεις έκπτωση!

Ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλοποιεί ο δήμος Λαρισαίων, που προβλέπει μεταξύ άλλων δώρα και εκπτώσεις στους δημότες που ανακυκλώνουν.

Όποιος ανακυκλώνει μέσω της «Κάρτας Δημότη» θα έχει εκπτώσεις σε δημοτικές παροχές, αλλά και σε εμπορικά καταστήματα.

Στις σχεδιαζόμενες δράσεις του δήμου Λαρισαίων εντάσσεται και το πρόγραμμα της συλλογής βιοαποβλήτων, που είναι τα απόβλητα τροφών από τους χώρους εστίασης. Για τα βιοαπόβλητα θα αναπτυχθεί δίκτυο καφέ κάδων, θα υπάρξει συλλογή πόρτα-πόρτα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα δημιουργηθεί και δίκτυο 11 κάδων με συμπιεστή, προκειμένου να καλυφθεί το κέντρο της πόλης.

Βασικός στόχος του δήμου Λαρισαίων είναι ο διπλασιασμός του όγκου της ανακύκλωσης εντός του 2016.

Στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής είναι και η δημιουργία των «Πράσινων Σημείων», που είναι σημεία ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικής διαχείρισης διαφόρων υλικών που οι πολίτες θα μεταφέρουν εκεί. Σκοπός της λειτουργίας των «Πράσινων Σημείων» είναι η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και αποβλήτων.

Για την προσέλευση δημοτών στα Πράσινα Σημεία σχεδιάζεται η δημιουργία κινήτρων, μέσω της «Κάρτας Δημότη», που μπορεί να έχουν τη μορφή εκπτώσεων σε υπηρεσίες του Δήμου, όπως μετακινήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιδικούς σταθμούς ή εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα.

Ακόμη, η δημοτική αρχή θα εφαρμόσει σταδιακά και το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω», σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια, το ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους κοινωνικούς φορείς. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη χρέωση των δημοτικών τελών με βάση το βάρος των απορριμμάτων και όχι με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Παράλληλα, στις σχεδιαζόμενες δράσεις εντάσσεται η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, δηλαδή δίκτυο κάδων προσωρινής αποθήκευσης, που θα υποδέχεται ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα για τα οποία θα είναι ο καφέ κάδος, το χαρτί - χαρτόνι για τα οποία θα είναι ο κίτρινος κάδος, το πλαστικό και τα μέταλλα που θα ρίχνονται στον μπλε κάδο, το γυαλί σε κώδωνες χρώματος πορτοκαλί και τα σύμμεικτα απορρίμματα στον πράσινο κάδο.

Τέλος, το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης σε επιλεγμένες αστικές και ημιαστικές - αγροτικές περιοχές του Δήμου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση