Απογυμνώνουν τα Δωδεκάνησα από τα άγρια αρωματικά φυτά

του Νίκου Αβουκάτου

Ο φυσικός πλούτος στα νησιά της Δωδεκανήσου κινδυνεύει από την αλόγιστη και μαζική κοπή των αρωματικών φυτών. Παρά τις απαγορεύσεις και τις κανονιστικές διατάξεις που εκδίδονται από τα δασαρχεία  όλης της χώρας, η χώρα μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι.

Όπως κατήγγειλε κάτοικος της Καλύμνου στη Greenagenda.gr, «ορισμένοι επιτήδειοι κάνουν "χρυσές" δουλειές. Μέχρι και ξένοι από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κόβουν μεγάλες ποσότητες για να τις εξάγουν οι ίδιοι στις χώρες τους. Μάλιστα για να αποκόψουν τα φυτά χρησιμοποιούν ακόμη και δρεπάνια».

Τις «συνεχείς καταγγελίες», κατά τους δύο τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει και η διευθύντρια δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα. Αυτές αφορούν κατοίκους που πωλούν αρωματικά φυτά αλλά και τουρίστες οι οποίοι κόβουν μικροποσότητες. Την ίδια στιγμή, από αυτήν την παράνομη δράση, πλήττονται σοβαρά και οι μελισσοκόμοι.

«Προσπαθούμε να ελέγχουμε την κατάσταση με την εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων και να αποτρέψουμε  την υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Βασική αποστολή μας είναι να προστατέψουμε τη φύση. Η στελέχωσή μας είναι σε τραγική κατάσταση. Στο νησί προσπαθούμε να ελέγξουμε τη κατάσταση με μόλις δύο αγροφύλακες», σημείωσε η κα. Μπαλατσούκα.

Πριν από λίγα χρόνια, στο τελωνείο Καλύμνου κατασχέθηκε κοντέινερ μέσα στο οποίο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες ασφάκας ή παπουλιάς. Προορισμός του συγκεκριμένου φορτίου ήταν οι ΗΠΑ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νησί της Καρπάθου. «Τόσο οι κάτοικοι όσο και ξένοι, κόβουν αρωματικά φυτά, τα τυποποιούν και στη συνέχεια τα πωλούν. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση πλέον έχει γίνει ανεξέλεγκτη», τονίζει κάτοικος του νησιού που ασχολείται με τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

Να σημειωθεί ότι η εμπορική χρήση αυτοφυών (άγριων) αρωματικών φυτών απαγορεύεται, εκτός αν γίνεται με ειδική άδεια και πάντα υπό προϋποθέσεις και υπό έλεγχο. Το 1/3 του κάθε βοτάνου προβλέπεται να κόβεται ετησίως και όχι να κόβεται από το ίδιο σημείο.

Ο επίτιμος πρόεδρος τη Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Γιώργος Σφήκας, αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα μείωσης των πληθυσμών των αυτοφυών αρωματικών φυτών λόγω του μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. «Δυστυχώς έχουμε υπερσυλλογή αρωματικών φυτών από συλλέκτες, παντού ο καθένας κόβει ό,τι θέλει», υπογράμμισε ο κ. Σφήκας.

Από την πλευρά της, η Πασχαλίνα Χατζοπούλου, τακτική ερευνήτρια του τμήματος φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καταδίκασε την «αλόγιστη και καταστροφική» συλλογή των φυτών αυτών και επιβεβαίωσε ότι δεν τηρούνται οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τα δασαρχεία όλης της χώρας και τις καθ΄ ύλην αρμόδιες αρχές».

Πηγή φωτογραφίας: antroni.gr

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση