Αποδεκατισμένος ο κορωνοϊός με τον πρώτο καύσωνα, προβλέπει νέο ελληνικό μαθηματικό μοντέλο

Αποδυναμωμένος από την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία θα παραμείνει ο κορωνοϊός και το καλοκαίρι στη χώρα μας.

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό», λέει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, επικεφαλής σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας». Ωστόσο, το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά Πανεπιστήμια έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%.

Εκτιμάται ότι μετά τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η λοιμογόνος δράση του ιού.

Φωτογραφία από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας του ΑΠΘ, που βρίσκεται στην υπηρεσία της χώρας για τη διαχείριση της φάσης 2 με υγειονομική ασφάλεια

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορωνοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του.

«Έχουµε διαπιστώσει ότι η θερµοκρασία άνω των 28 βαθµών Κελσίου, σε συνδυασµό µε την υπεριώδη ακτινοβολία, µπορεί να µειώσει τη µεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 κατά 47%», σημειώνει στην εφημερίδα RealNews ο κ. Σαρηγιάννης.

Η σηµαντική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιβίωση του ιού επιβεβαιώνεται και από πείραµα που έγινε από το κρατικό εργαστήριο National Biodefense Analysis των ΗΠΑ, που έδειξε ότι σε ένα σκοτεινό δωµάτιο ο ιός διατηρεί τη µισή ισχύ του για µία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου τη χάνει µέσα σε 90 δευτερόλεπτα!

Όσο αυξάνεται η υπεριώδης ακτινοβολία, ο κορωνοϊός θα επιβιώνει για µικρό χρονικό διάστηµα στα αντικείµενα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον κ. Σαρηγιάννη, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουµε τα µέτρα προστασίας.

«Ο ιός θα εξακολουθήσει να υπάρχει το καλοκαίρι», διευκρινίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι ο πιο ασφαλής µήνας για να κάνουµε διακοπές είναι ο Ιούνιος. «Στο µοντέλο που αναπτύξαµε λάβαµε υπόψη την άρση των περιοριστικών µέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα µας. Σύµφωνα µε τα πρώτα αποτελέσµατα, η επιδηµία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο από τα µέσα Αυγούστου και µετά θα πρέπει να είµαστε σε επιφυλακή για να προλάβουµε αναζωπύρωσή της», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση