Αποδεκατισμένος ο νεοσύστατος ΦΔΠΠ Βόρα, Πάικου και Βερμίου

του Νίκου Αβουκάτου

Eξ αποστάσεως λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα, Πάικου, Βερμίου. Ο λόγος δεν είναι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω του κορωνοϊού, αλλά η αποχώρηση στις αρχές Απριλίου των τελευταίων εργαζομένων στον Φορέα λόγω της λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου μέσω κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Greenagenda.gr, η λειτουργία του Φορέα συνεχίζεται μέσω τηλεφώνου ή αποστολής email στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Φορέα.

Πρόκειται για έναν από τους οκτώ νεοσύστατους Φορείς στην Ελλάδα. Για το πρόβλημα λειτουργίας του Φορέα και το θέμα της απασχόλησης των 11 συμβασιούχων εργαζομένων ενημερώθηκε πρόσφατα ο Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος-Ευάγγελος Αραβώσης ο οποίος έλαβε σχετική ενημέρωση που αφορά τον ετήσιο απολογισμό του Φορέα καθώς και τα οικονομικά του προβλήματα.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του Φορέα δεν ήταν μόνιμο. Οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού είχαν χρονική διάρκεια από το Φεβρουάριο 2019 έως τον Απρίλιο 2020. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν αναμενόμενα καθώς η επιχορήγηση των οκτώ νεοσύστατων Φορέων δεν ήταν δυνατή διότι δεν εντάχθηκαν στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, κάτι που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα της σύστασής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εξέλιξη, όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον Φορέα θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του.

Σημαντική δουλειά, παρά τις αντιξοότητες

Το έργο του Φορέα στη διάρκεια του έτους ήταν σημαντικό παρά τις δύσκολες συνθήκες, ειδικότερα σε γνωμοδοτήσεις για κοινωφελείς επεμβάσεις, καθώς και σε μια σειρά άλλων θεμάτων.

Επιπλέον, προχώρησε σε προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση έργου για την ενίσχυση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura της Περιφέρειας. Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, γίνεται η σύνταξη των Διακηρύξεων με την υποστήριξη, ως φορέα υλοποίηση, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Φορέας συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», Άξονα Προτεραιότητας: 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», με τίτλο «Ολοκλήρωση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και διαχειριστικών δομών περιοχών Natura 2000 & Εφαρμογή της διαχείρισης Οικοτόπων, Ειδών και Περιοχών Natura 2000 με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης και την προστασία» Υποβολή Τεχνικού Δελτίου Πράξης στις 30/01/2020, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στο πλαίσιο του INTERREG IPA CBC έχει υποβληθεί πρόταση για την ανάδειξη του οικοτόπου και ανάπτυξη της επισκεψιμότητας και του οικοτουρισμού στην ευαίσθητη περιοχή του όρους Βόρα, σε συνεργασία με τον δήμο Έδεσσας και τους δήμους Kavadarci και Mogila των Σκοπίων. Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 29/05/2020.

Για το σύνολο των εκκρεμοτήτων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στους άλλους επτά νεοσύστατους Φορείς Διαχείρισης, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018, επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από τη νομοθεσία, με πρόθεση τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, για τη διατήρηση και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη των φυσικών οικοσυστημάτων.

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια/Χρήστης Sfetkos

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση