Αποκαλυπτικές εικόνες: Γεμάτη χώμα και καλάμια η Τάφρος που αναζωογονεί την Κορώνεια

του Νίκου Αβουκάτου

Αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα η λίμνη Κορώνεια, λόγω της αδυναμίας ενίσχυσής της με σημαντικές ποσότητες νερού από τους δύο χειμάρρους, Λαγκαδικίων και Σχολαρίου.

Οι φερτές ύλες στις κοίτες των χειμάρρων και οι καλαμιώνες στην ενωτική τάφρο αποτρέπουν τον εμπλουτισμό της λίμνης με τις απαραίτητες ποσότητες νερού, όπως προέβλεπε το Master Plan II.

Τα ασυντήρητα τεχνικά έργα, η αλόγιστη χρήση του νερού για άρδευση (εκτιμάται ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 2.000 γεωτρήσεις) και η παρατεταμένη ξηρασία αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους λόγους που έχουν οδηγήσει σε δραματική πτώση τη στάθμη του υδατικού ταμιευτήρα και, κατ' επέκτασιν, στον μαζικό θάνατο και τελικά εκβρασμό χιλιάδων ψαριών περιμετρικά του, που πρώτη ανέδειξε η Greenagenda.gr.

Οι εικόνες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η Greenagenda.gr καταδεικνύουν την κατάσταση της ενωτικής τάφρου, που βρίσκεται κοντά στα Λαγκαδίκια. Τεράστιες ποσότητες χώματος και φερτών υλών, καλαμιώνες, ακόμα και δεντράκια, καθιστούν αδύνατη την κανονική ροή νερού προς τη λίμνη.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συντήρηση της τάφρου κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία και πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε το νερό να μη συναντά εμπόδια στο διάβα του και να μη χάνεται στη ροή προς το ευμετάβλητο οικοσύστημα της Κορώνειας.

Για την ώρα ώρα εκκρεμεί να διευθετηθεί οριστικά το θέμα μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αρμοδιότητα του καθαρισμού έχει η Περιφέρεια, ωστόσο το θέμα της χρηματοδότησης για την εκτέλεση των έργων συντήρησης παραμένει σε διαπραγμάτευση μέχρι σήμερα.

Η συντήρηση των έργων και μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα όπως ο καλύτερος συντονισμός των φορέων και των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λίμνη θα εξεταστούν στη σύσκεψη την οποία συγκαλούν την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών - Τομέα Μακεδονίας & Θράκης.

Φωτογραφίες: Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση