Θεσσαλονίκη: Αποκαρδιωτική η κατάσταση στην ακτή Καλοχωρίου εξαιτίας ρύπανσης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η αθέατη πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης παραμένει μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη για πολλές δεκαετίες. Εικόνες αποκαρδιωτικές, με νεκρές χελώνες, χταπόδια, καθώς και ένας απέραντος σκουπιδότοπος, αποδεικνύουν περίτρανα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πληροφορία για την πιθανή εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας στην παραλία του Καλοχωρίου, αν και δεν επιβεβαιώθηκε, στάθηκε η αφορμή για να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ληφθούν δείγματα για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων για την ποιότητα των νερών. Μαζί με υπάλληλους του λιμενικού σώματος, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και μέλους της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις», η Greenagenda.gr βρέθηκε στη συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται σε μια διαρκή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, όπως και σε αυτήν του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα, δεν εντοπίστηκαν σημάδια της πετρελαιοκηλίδας, ωστόσο υπήρχαν αποκρουστικές εικόνες με νεκρά θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες νεκρές και χταπόδια. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας έλαβαν δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή για να διεξάγουν τους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους. Αυτό που διαπιστώθηκε αρχικά ήταν ότι παρουσιάζεται εκτεταμένη προχωρημένη σήψη των φυκιών η οποία προκαλούσε έντονη δυσοσμία στην περιοχή, ενώ το νερό της θάλασσας ήταν σκουρόχρωμο.

Η ευρύτερη περιοχή δοκιμάζεται από τα χρόνια περιβαλλοντικά της προβλήματα και οι κάτοικοί της αναμένουν την πολυπόθητη εξυγίανσή της. Μάλιστα γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή του Καλοχωρίου. Σε ολόκληρη την περιοχή έχει σχηματιστεί ένας απέραντος σκουπιδότοπος με κάθε λογής σκουπίδια, κυρίως υλικά ανακαίνισης και απόβλητα εκσκαφών (ΑΕΚΚ).

Πριν από μόλις λίγες δεκαετίες, στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Θερμαϊκού απολάμβαναν το μπάνιο τους οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η επόμενη ημέρα για την αναζωογόνηση της περιοχής είναι τα έργα εξυγίανσης και αποκατάστασης υπεδάφους και υπόγειων υδάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Terra Med» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε σχετικό βίντεο της ομάδας Εχεδώρου Φύσις ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση