Αποκλειστικά με ανανεώσιμη ενέργεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο στοχεύει σε πλήρη ηλεκτροδότηση των Αγώνων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υλοποιώντας ένα πλάνο ενθάρρυνσης για μία πιο αειφόρο κοινωνία, μέσω των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων που πραγματοποιούνται ανά τετραετία.

Όλη η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, θα προέρχεται από ΑΠΕ, ώστε να προωθηθεί η απανθρακοποίηση. Η Επιτροπή, παράλληλα, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ενοικιαζόμενες ή υπηρεσίες leasing προκειμένου το 99% των αγαθών που θα έχει προμηθευτεί να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

Ο στόχος αποκλειστικής χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ θα εφαρμόζεται, επίσης, στο Ολυμπιακό Χωριό, στο διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο και στο κύριο κέντρο Τύπου. Αξιωματούχος της Επιτροπής, μιλώντας στους JapanTimes, χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή «πρωτόγνωρη».

Η Επιτροπή σκοπεύει να πετύχει τον στόχο αυτόν αγοράζοντας ανανεώσιμη ενέργεια από ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες και εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα χρησιμοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατόν ενοικιασμένα και εκμισθωμένα αντικείμενα. Όταν η αγορά τους καταστεί αναγκαία, η Επιτροπή θα αναλάβει εκ των προτέρων μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επανάχρησή τους μετά το τέλος των Αγώνων.

Ο στόχος του 99% ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αντιστοιχεί με αυτόν που είχε τεθεί για τους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012. Από το ιαπωνικό πλάνο επανάχρησης θα εξαιρεθούν οι εξοπλισμοί για τα τεστ ντοπινγκ και κάποια άλλα αντικείμενα.

Στο 65% ο στόχος ανακύκλωσης για πλαστικό και βιοαπόβλητα

Για τα απορρίμματα, όπως τα πλαστικά μπουκάλια και τα υπολείμματα τροφίμων που θα παραχθούν στους αθλητικούς χώρους, ο στόχος ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης έχει οριστεί στο 65%, έναντι του 62% που είχε τεθεί από την αντίστοιχη επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Η Οργανωτική Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή ένος ακόμη πλάνου που αφορά τους πολίτες, καθώς και μία εν εξελίξει πρωτοβουλία τα μετάλλια να κατασκευαστούν από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα και άλλους εξοπλισμούς.

Η Επιτροπή, εξάλλου, έχει δεσμευθεί για την προώθηση της βιωσιμότητας στο κοινό που θα παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είναι κρίσιμο να μεταλαμπαδευθεί αυτή η προσπάθεια ως κληρονομιά στις διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν», δήλωσε αξιωματούχος.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση